Terrormistenkte arrestert i Tyskland

Tysk politi har pågrepet 11 medlemmer av en palestinsk organisasjon som er mistenkt for å planlegge terrorangrep i Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Statsadvokaten etterforsker en tysk celle av den sunnimuslimske palestinske bevegelsen Al Tawhid som en terrororganisasjon, opplyste statsadvokatens kontor tirsdag.

Politiet pågrep de mistenkte i flere tyske byer, blant annet Berlin, München, Essen og Düsseldorf. I alt skal politiet har foretatt razzia 19 steder.

Terrorekspert Magnus Ranstorp ved universitetet i St. Andrews i Skottland sier til Aftonbladet at palestinske organisasjoner hittil ikke har representert noe stort problem i Europa.

- De fleste er blitt holdt i nakken av Syria og har derfor holdt seg på matta, sier han.

Al Tawhid har sitt europeiske hovedkvarter i London. Ranstorp sier organisasjonen ikke er kjent for voldshandlinger.

Påtalemyndigheten i Tyslkand opplyser at organisasjonen blant annet har produsert falske reisedokumenter og mener den tilhører et internasjonalt nettverk.

Tilsto i retten

Et medlem av en militant muslimsk organisasjon tilsto tirsdag i en rettssak i Frankfurt planer om attentat mot en synagoge i Strasbourg.

Tiltalte, Aeurobi Beandali, fortalte retten at han hadde fått opplæring i en militær treningsleir i Afghanistan i ni måneder.

Han benektet at opplæringen hadde noe å gjøre med Osama bin Laden eller nettverket al-Qaida, som mistenkes for terrorangrepene i USA 11. september i fjor. Tyske etterforskere tror at Beandali og tre andre tiltalte trente i bin Ladens leire for opplæring av terrorister mellom 1998 og 2000.

Beandali og tre andre tiltalte, alle algeriere, er tiltalt for å ha planlagt et bombeattentat på et torg foran katedralen i Strasbourg i desember 2000. Beandali fortalte retten at synagogen, ikke katedralen, var mål for attentatplaner som skulle gjennomføres i januar eller februar 2001.

En person som var involvert i planene, ble sendt av gårde for å videofilme bombemålet, og hadde ved en feiltakelse filmet torget og katedralen i stedet for synagogen, hevdet Beandali.

Politiet fant det 20 minutter lange opptaket da de ransaket de mistenktes leilighet ved juletider i 2000. På opptaket høres kommentarer på arabisk som «Det er katedralen til Guds fiender» og «Dere går til helvete, slik Gud vil det».

Beandali sa hensikten med attentatet mot synagogen i Strasbourg var å ødelegge forbindelsene mellom Frankrike og Israel.

(NTB)