DOBBELTSPILL: Siktede David Jakobsen (t.h.) var PSTs informant samtidig som han fortsatte møtene med sine bekjente.  Han visste ikke at PST allerede hadde ham under overvåkning og mistenkte ham for å være en del av terrorforbundet. Ifølge Jacobsens advokat Kjell T. Dahl (i midten) frykter 31-åringen nå for sin egen sikkerhet. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/ SCANPIX
DOBBELTSPILL: Siktede David Jakobsen (t.h.) var PSTs informant samtidig som han fortsatte møtene med sine bekjente. Han visste ikke at PST allerede hadde ham under overvåkning og mistenkte ham for å være en del av terrorforbundet. Ifølge Jacobsens advokat Kjell T. Dahl (i midten) frykter 31-åringen nå for sin egen sikkerhet. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/ SCANPIXVis mer

Terrormistenkte David (31) ringte politiets nødtelefon

Slo alarm da han ble bedt om å skaffe falskt pass til lyssky utlending før norgestur - men fortalte ikke om selve bombestoffkjøpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du informasjon eller bilder som kan være relevante i terrorsaken? Ta kontakt med Dagbladets journalist på mobiltelefon 412 15 090 eller epost hkl@dagbladet.no .

||| (Dagbladet): Under fengslingsmøtet i Oslo tingrett i dag tok saken mot de tre terrorsiktede oslomennene en spesiell vending, da det ble offentlig kjent at usbekeren David Jakobsen (31) har vært sikkerhetstjenestens informant i over et halvt år før han ble pågrepet av PST i forrige uke.

Det var Jakobsen som på eget iniativ kom i kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste 20. november i fjor. Det skjedde da «brikkene falt på plass» for 31-åringen i forhold til hva som skulle skje.

Jakobsen hevder han tok kontakt med politiet fordi han fikk en konkret forespørsel fra personen PST mener er hovedmannen i saken, den 39 år gamle uiguren Mikael Davud.

31-åringen forklarer at han fikk en forespørsel om han kunne skaffe utstyr for å få en person ulovlig inn i Norge, eller om han kjente noen som kunne ordne det. Etter det Dagbladet får opplyst, skal det blant annet ha dreid seg om falske pass.

Jakobsen valgte kort tid etter henvendelsen å ringe det ordinære politiet ved å forsøke nødnummeret 113. Oslopolitiet slo alarm til PST, som i sin tur skal ha kontaktet 31-åringen dagen etter og avtalte et møte i PSTs lokaler i Nydalen.

Var allerede mistenkt Det Jakobsen ikke visste, var at han allerede var overvåket av PST og regnet som terrorplanlegger.

- Han var mistenkt i saken før han møtte opp hos PST. Han har gjennom kontakten gitt informasjon, noe som ikke vil bli brukt mot ham. Men han er siktet for å ha inngått terrorforbund i tiden forut for 20. november 2009, sier politiadvokat Signe Kathrine Aalling til Dagbladet.

Hun ville i dag ikke si hvilken verdi opplysningene direkte fra Jakobsen hadde i perioden mens den massive avlyttingen, spaningen og etterforskningen forøvrig fortsatte.

Etter at Jakobsen meldte seg for PST, hadde han jevnlig møter med etterforskerne, først to møter til i selve PST-hovedkvarteret, så samtaler på mer anonyme møtesteder i Oslo, etter det Dagbladet får opplyst.  Møtene skjedde i perioder så ofte som tre-fire ganger i måneden.

Mye tyder imidlertid på at 31-åringen ikke har lagt alle kortene på bordet mens han var PST-informant. Han fortalte ikke myndighetene om at han hadde vært med å kjøpe hydrogenperoksid - selve det eksplosive stoffet som skulle brukes i en eller flere bomber på norsk jord, ifølge PST-siktelsen.

Nøkkelepisoden som Jakobsen frivillig fortalte om skjedde lenge etter bestillingen av det potensielle bombestoffet.

- I sin kontakt med PST har han gitt informasjon om en lang rekke forhold. Det ene han ikke ga informasjon var kjøp av vannstoff (hydrogenperoksid, red.anm.). I ettertid har han skjønt at dette kunne være farlige saker, og han beklager at han ikke fortalte det, sier advokat Kjell T. Dahl, Jakobsens forsvarer.

- Trodde det var dekkoperasjon Så seint som én uke før politiaksjonen hadde Jakobsen møte med kildeføreren i PST.

Da han ble arrestert i den koordinerte politirazziaen i Norge og Tyskland torsdag morgen, var 31-åringen så trygg på PST-samarbeidet at han trodde han ble pågrepet bare fordi de andre siktede ikke skulle forstå at han var politiets informant.

- Han forsto pågripelsen som en dekkoperasjon. Nå er han forferdet over å bli siktet etter det langvarige samarbeidet med PST, sier Dahl.

Han forteller at Jakobsen nå frykter for sikkerheten sin, etter at de to andre siktede fikk vite om informanten.

- Det er jo PST som i denne saken snakker om koblinger til al-Qaida, og vi vet jo hva de er i stand til. Ansvaret for Jakobsens sikkerhet etter denne håndteringen ligger nå fullt ut hos PST, sier advokaten.

Politiadvokat Aalling ba i dag om åtte ukers varetektsfengsling i full isolasjon for begge de to siktede som ble arrestert i Norge - David Jakobsen og uigurkineseren Mikael Davud (39). Retten hadde i 19-tida ennå ikke tatt stilling til fengslingsspørsmålet.

Den siste siktede, Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak (37), sitter fengslet i Tyskland, men har samtykket til å bli utlevert til Norge, noe som vil skje «om kort tid» ifølge PST.

Da vil han bli avhørt og framstilt for varetektsfengsling i en norsk rettssal.