TEKNISKE UNDERSØKELSER: Politiet gjør undersøkelser ved en bopæl i Manchester. Foto: AP/SCANPIX
TEKNISKE UNDERSØKELSER: Politiet gjør undersøkelser ved en bopæl i Manchester. Foto: AP/SCANPIXVis mer

Terrormistenkte filmet seg selv ved mulige terrormål

Politiet overvåket dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i England måtte onsdag slå til med en lynaksjon, der de pågrep tolv menn mistenkt for å planlegge en terroraksjon, etter at politisjefen Robert Quick avslørte planene ved en tabbe.

Det ser nå ut til at politiet uansett måtte ha slått til i løpet av kort tid. De mener nemlig at de tolv mennene, som er pakistanske statsborgere som oppholdt seg i England på studentvisum, planla en terroraksjon allerede i påskehelga, skriver blant annet Sky News.

Etterretnings-organisasjonen MI5 overvåket mennene i en lengre periode før de slo til.

Ifølge avisa Daily Telegraph ble flere av de mistenkte overvåket da de filmet seg selv og tok bilder ved flere mulige terrormål, blant annet det store kjøpesentrene Trafford Centre og Arndale Centre.

De overvåket også kommunikasjon mellom mennene på nettet.

TOLV TATT: Tolv personer er pågrepet i terrorsaken. De mistenkte skal ha filmet seg selv ved de forskjellige terrormålene i forkant. Her briefer politisjef Peter Fahy i Manchester pressen. Foto: AFP/SCANPIX
TOLV TATT: Tolv personer er pågrepet i terrorsaken. De mistenkte skal ha filmet seg selv ved de forskjellige terrormålene i forkant. Her briefer politisjef Peter Fahy i Manchester pressen. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Avisa skriver at etterretningsagentene overhørte diskusjoner om mulige datoer for å slå til, blant dem i påskehelga. Den kommende helga er blant de største handlehelgene i Storbritannia, og det ville derfor vært store folkemengder på kjøpesentrene.

Samtidig sier en kilde til The Guardian at kjøpesentrene ikke var terrormål, og det er uklart om politiet faktisk visste hvor mennene ville slå til.

Det ble i går rapportert at et annet mulig mål for en terroraksjon var nattklubben Birdcage i Manchester.

Ifølge Timesonline leter politiet nå febrilsk etter en mulig bombefabrikk.

QUICK GIKK: Politisjef Robert Quick valgte å slutte i sin stilling etter denne terrortabben. Foto: EPA/SCANPIX
QUICK GIKK: Politisjef Robert Quick valgte å slutte i sin stilling etter denne terrortabben. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

De pågrepne mennene skal alle være fra den nordvestlige delen av Pakistan, et område som i stor grad er dominert av al-Qaida.

Statsminister Gordon Brown ba torsdag Pakistan gjøre mer for å bekjempe terrorisme.

- Vi vet at det er forbindelser mellom terrorister i Storbritannia og terrorister i Pakistan. Dette er viktig for oss alle, og det er derfor jeg skal snakke med president Zardari om hva Pakistan kan gjøre for å hjelpe, sier Brown.

HOLDER TERRORVAKT: Politiet passer på et hus i Manchester. Foto: AFP/SCANPIX
HOLDER TERRORVAKT: Politiet passer på et hus i Manchester. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer