- Terrormistenkte har bodd i Norge

Pågrepet i Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Italiensk politi har pågrepet tre algeriere som mistenkes å være tilknyttet ei militant islamistgruppe med tette bånd til Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida.


To av de tre arresterte har tidligere bodd i Norge, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA ifølge AP.

De to algerierne skal ha oppholdt seg i Norge på grunnlag av falske dokumenter kjøpt i Frankrike. Den ene av dem skal ha deltatt i treningsleire i Afghanistan og Tsjetsjenia.

- Det er ikke overraskende dersom det har oppholdt seg personer i Norge med tilknytning til radikale, islamistiske nettverk, sier forsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til Dagbladet.no.

De pågrepne identifiseres som Yamine Bouhrama, Khaled Serai og Mohamed Larbi, og de skal være i 30-åra.

Terrornettverk

Alle de tre arresterte knyttes til den forbudte, algeriske salafist-bevegelsen Bønn og kamp, som vanligvis betegnes med organisasjonens franske initialer GSPC.

På arabisk henspiller ordet «salafist» til en bokstavtro tolkning av de islamske skriftene i Koranen.

GSPC har hatt som uttalt mål å velte regjeringen i Algerie og opprette et fundamentalistisk, islamsk regime. Gruppa brøt ut fra moderorganisasjonen GIA (Groupe Islamique Armé) på slutten av 1990-tallet, og er gradvis blitt tettere tilknyttet al-Qaida. I 2003 gikk GSPC-lederen ut og sverget troskap til det beryktede terrornettverket.

- GSPC har gått i retning av å bli en del av den globale jihadistbevegelsen, sier Petter Nesser.

- Det er veldig typisk for slike nettverk at personer flytter seg fra land til land og opererer med ulike identiteter. Sentrale figurer har ofte fått militær opplæring i leire i jihadistområder som Afghanistan eller Pakistan.

Etablert i Europa

Terroreksperten peker på at GSPC er godt etablert i Europa, med strukturerte nettverk i land som Spania, England og Italia.

- Gruppa har vært involvert i terrorhandlinger i flere europeiske land, sier Nesser til Dagbladet.no.

- Det er ingen tvil om at de også har støttenettverk i Skandinavia også,
legger han til.

På spørsmål om GSPCs eventuelle oppslutning og aktivitet i Norge, henviser Nesser til Politiets sikkerhetstjeneste.

- Det finnes ikke forskning som sier noe om dette. 

Det finnes heller ikke sikre tall på hvor stor terrorgruppa egentlig er.

- Klare til angrep

Italienske etterforskere mener de tre mennene var i Italia som «potensielle objekter» - med andre ord at de forberedte terroroperasjoner på italiensk jord.

De tre ble arrestert av paramilitært politi, såkalt carabinieri, i henholdsvis Napoli og Brescia på tirsdag kveld og i går.


Italiensk politi har tidligere arrestert mange terrormistenkte, men så langt har det hovedsaklig vært etter mistanke om logistisk bistand til terrornettverk, for eksempel framskaffelse av falske dokumenter.

PST følger saken 

De tre algerierne er siktet for å ha planlagt «internasjonal terrorisme», et lovbrudd som ble innført i Italia etter 11. september-angrepene mot USA i 2001.

I dag skal de tre framstilles for en dommer, som vil avgjøre om politiet har nok bevis til å holde dem fengslet, melder nyhetsbyrået Apcom.

Opplysningene om at to av de terrormistenkte har bodd i Norge, ble ett av temaene på morgenmøtet til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i dag.

PÅGREPET I ITALIA: De tre mennene ble arrestert av Italias paramilitære politistyrke, carabinieri, i løpet av de to siste dagene. Bildet er tatt i forbindelse med en tidligere politiaksjon.