Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrormistenkte lagde martyr-filmer

Politiet i England fant videoer om selvmordsaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere av mennene som sitter arrestert i flyterrorsaken skal ha laget såkalte martyr-filmer. Slike videoer er vanlig blant en rekke terrorgrupper, der de spiller inn en erklæring før de begår en selvmordsaksjon.

Politiet i Storbritannia har nå funnet en rekke slike videoer innspilt på bærbare datamaskiner som ble beslaglagt hos de mistenkte, melder BBC.

Flere av de arresterte mennene blir filmet i videoene, og dette styrker naturligvis politiets mistanker mot dem.

Scotland Yard vil ikke kommentere funnene i etterforskningen, men andre politikilder bekrefter video-funnet overfor BBC.

Kan slippe fri mandag

23 personer sitter fortsatt arrestert, mistenkt for å ha deltatt i flyterrorplanleggingen.

Politiet har fått tillatelse til å avhøre to av dem fram til mandag. Fristen for de 21 andre er satt til onsdag.

Den britiske terrorlovgivningen gir politiet lov til å holde terrormistenkte arrestert i 28 dager før de blir tiltalt, men dette må med jevne mellomrom godkjennes av en dommer. Hvis politiet vil holde de terrortiltalte i arrest ennå lenger, må politiet altså overbevise dommeren til uka.

BESLAGLAGT DATAMASKINER: Britisk politi har gjort mange beslag i sine razziaer og har blant annet funnet flere martyr-videoer. Foto: Scanpix
BESLAGLAGT DATAMASKINER: Britisk politi har gjort mange beslag i sine razziaer og har blant annet funnet flere martyr-videoer. Foto: Scanpix Vis mer

I tillegg skal 17 mistenkte være arrestert i Pakistan, blant dem to britiske statsborgere. Britisk politi har fløyet ned til Pakistan for å bistå myndighetene i avhørene, spesielt av Rashid Rauf. Rauf er britisk statsborger og mistenkt for å være en av nøkkelmennene.

Politiet har gjennomsøkt 36 hus, både bosteder og forretninger, i tillegg til 20 kjøretøy. Politimenn fra alle distrikt i hele Storbritannia. De 43 styrkene i England og Wales, åtte i Skottland og det nord-irske politiet har alle sendt, eller skal sende, menn til å bistå i etterforsknignen. Flere hundre deltar i patruljer på flyplassene og i ulike søk i etterforskningen.

Krever lavere sikkerhet

Flyselskapenes tålmodighet er brukt opp etter at kaos og enorme køer har rådet på britiske flyplasser siden terroplanene ble avdekket sist torsdag. Nå krever de at myndighetene gjeninnfører normale sikkerhetsrutiner.

Ryanair sier de vil saksøke regjeringen og kreve erstatning hvis ikke vanlige regler er på plass igjen innen en uke.

Men regjeringen avviser dette blankt.

- Sikkerhetsreglene som er på britiske flyplasser er nødvendige fordi trusselnivået er så høyt. Vi revurderer det kontinuerlig, men kan ikke risikere sikkerheten. Vi venter ingen endring av reglene i de neste sju dagene, sier en talsmann for samferdselsdepartementet til BBC.

Det er nå forbudt med all slags flytende væsker om bord på flyet. Den tillatte størrelsen på håndbagasjen har krympet og halvparten av passasjerene blir nå ransaket i sikkerhetskontrollen, mot hver fjerde passasjer tidligere.