Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrormistenkte pågrepet i 50 land

50 land verden over har etter oppfordring eller i samarbeid med etterretningsorganisasjonen CIA pågrepet om lag 360 personer som mistenkes for å ha forbindelse til al-Qaida-nettverk, skriver Washington Post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare 75 av pågripelsene er offentlig kjent, og det er ikke reist siktelser mot noen av de pågrepne.

Det samme gjelder for øvrig de over 1.100 som nå sitter i varetekt i USA, mistenkt for å ha forbindelse til den terrorettersøkte saudiaraberen Osama bin Laden og hans nettverk.

Ifølge Washington Post har mange av pågripelsene i utlandet funnet sted på bakgrunn av informasjon CIA har gitt til de enkelte lands politi- og etterretningsorganisasjoner, men opplysninger om mistenkte har også gått den andre veien.

Ett av de 50 landene nektet ifølge avisen å gi CIA informasjon om hvor en av de mistenkte befant seg. CIA-agenter brøt seg da inn og stjal informasjon i det aktuelle landet, og 12 timer senere ble vedkommende pågrepet.

Ifølge Washington Post er over 100 av de terrormistenkte pågrepet i Europa, over 100 pågrepet i Midtøsten, 30 pågrepet i Latin-Amerika og 20 pågrepet i Afrika.

Egypt og Jordan har ifølge avisens kilder vært særlig hjelpsomme i jakten på Osama bin Ladens menn, og flere av dem som er pågrepet i andre land har blitt overlatt egyptisk etterretning.

Kilder i Det hvite hus medgir overfor Washington at man frykter bruk av tortur i mange av landene man samarbeider med i terrorkrigen, og at man også innser faren for at undertrykkende regimer skal benytte jakten på terrormistenkte som et påskudd til å kvitte seg med brysomme opposisjonelle.

(NTB)

Hele Norges coronakart