Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Terrormistenkte risikerer tortur i USA

Etterforskere i USA jobber på spreng for å forhindre nye terrorangrep, men borgerettighetsaktivister er bekymret over utviklingen. De får støtte fra en britisk FN-jurist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske justismyndigheter står overfor et voksende dilemma. På den ene siden skal de etterforske hva som skjedde 11. september, og avdekke eventuelle nye terrorangrep, på den andre siden skal de arbeide i henhold til gjeldende lov og rett.

I etterkant av angrepene mot World Trade Center og Washington fikk etterretningstjenestene flengende kritikk for ikke å ha avdekket hva som skulle skje. Nå reises det kritikk mot det som av menneskerettighetsorganisasjoner tolkes som brudd på sivile og politiske rettigheter.

Hemmelig arrestert

I USA sitter nå over 1100 mennesker hemmelig fengslet. De aller fleste har kommet i etterforskernes søkelys fordi de er av utenlandsk opprinnelse. I en studie avisa Washington Post har gjort, var størsteparten menn i 20- 30-årsalderen fra Saudi Arabia, Egypt og Pakistan. Den typiske terrormistenkte blir ifølge avisa arrestert i delstater med relativt store islamske samfunn, og hvor etterretningstjenestene antar at Osama bin Laden og al-Qaida har mange sympatisører. Eksempel på slike delstater er Texas, New Jersey, California, New York, Michiganog Florida.

Formelt blir de fleste arrestert i forbindelse med overtredelse av amerikansk immigrasjonslovgivning.

Borgerrettighetsorganisasjoner i USA, samt Amnesty International, har gått ut med kraftig kritikk av de amerikanske justismyndighetenes pågripelse og internering av mistenkte. Avhørsledere i FBI har på sin side gitt uttrykk for at de ønsker å bruke fysisk makt i avhørssituasjoner, slik som i Israel.

Omstridt lov

Kritikken har ikke mildnet etter at den nye antiterrorloven, som gir lovens håndhevere langt friere fullmakter i pågripelse og varetekt, ble vedtatt 25. oktober. Det reageres sterkt på at arrestanter ikke får kontakte utenverdenen, og at de ikke får tilgang til juridisk bistand.

Den britiske jusprofessoren og FN-juristen Sir Nigel Rodley, som er spesialrapportør i tortursaker, deler nå borgerrettsaktivistenes bekymring. Han mener at arresterte terrormistenkte i USA risikerer å bli mishandlet.

- Folk som blir pågrepet i denne saken har som alle andre arrestanter i USA rett til å få rådføre seg med en advokat. Det er viktig at de pågrepne tar kontakt med juridiske fagfolk så snart som mulig, sier Rodley til nyhetsbyrået Reuters.

Den britiske juristen har bred erfaring fra etterforskning av tortur og oppsporing av torturister i land som Rwanda og Øst-Timor. Han understreker at han ennå ikke har fått meldinger om at arrestanter i terroretterforskningen i USA er blitt utsatt for tortur.

Flystudenter pågrepet

Politiet i delstaten Florida har ifølge nyhetsbyrået AP pågrepet tre tunisiske flyelever, som onsdag satt i avhør. Ifølge NTB skriver avisa Charlotte Sun-Herald den eneste kvinnelige eleven i kullet som denne uken skulle vært oppe til avsluttende eksamen, var blant de arresterte.

Flyskolene i Florida har stått under strengere oppsikt enn vanlig etter terrorangrepene 11. september. Flere av de arabiske kaprerne som gjennomførte selvmordsangrepene, hadde fått flygeropplæring i Florida.

En talskvinne for delstatens innvandringsmyndigheter vil overfor nyhetsbyrået AFP overhodet ikke kommentere arrestasjonene ved flyplassen i Charlotte-distriktet. Talskvinnen sier sikkerhetshensyn gjør det umulig for henne å uttale seg om saken.

ARRESTERT:Bildet viser mistenkte personer som blir arrestert på La Guardia-flyplassen i New York få timer etter terrorangrepene.
Hele Norges coronakart