- Terrormistenkte skulle lage radioaktiv bombe

Terrormistenkte som ble pågrepet i Storbritannia i august, skal ha forsøkt å lage en såkalt «dirty bomb». Ifølge magasinet Time skulle bombene sprenges i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En «dirty bomb», eller skitten bombe, består av dynamitt og radioaktivt materiale. Hensikten med en slik bombe er ikke først og fremst å ødelegge ved hjelp av eksplosjonen, men å spre det radioaktive materialet over et så stort område som mulig.

Det er informasjon hentet fra beslaglagte datamaskiner som røper angrepsplanene, skriver Time.

Ifølge planene skulle høye bygninger som huser multinasjonale selskaper angripes ved å kjøre biler lastet med bomber inn i de underjordiske garasjene.

Flytoget til Heathrow skal også ha vært blant målene til gruppen, som er knyttet til Al-Qaida.

Under arrestasjonene fant politiet et hemmelig lager med vanlige røykvarslere. Disse skulle gruppen med terrormistenkte bruke til å samle opp de små mengdene med det radioaktive stoffet americium, som finnes i slike apparater, tror etterforskerne.

Enkelte eksperter mener at det er lite sannsynlig at de på denne måten kunne samle opp store nok mengder til at det ville være dødelig eller kunne forårsake sykdom. Andre tror imidlertid at målet har vært å utløse strålingsalarmer på steder med store folkemengder, og slik forårsake panikk og langvarig forurensning.

(NTB)