Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrormistenkte tatt i Oslo

Tre personer mistenkt for terrorfinansiering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har i dag pågrepet tre personer i Oslo, mistenkt for terrorfinansiering.

Pågripelsen skjer med bistand fra Økokrim, Kripos og Oslo politidistrikt.

- De tre ble pågrepet i 08-tida, på forskjellige adresser i Oslo. De er mistenkt for å ha finansiert terrorvirksomhet i utlandet fra Norge, sier informasjonsrådgiver Morten Bernsen i PST til Dagbladet.no.

Bernsen avviser å svare på spørsmål om de siktedes bakgrunn og statsborgerskap, av hensyn til etterforskningen.

- Vi vil gi ytterligere detaljer i forbindelse med fengslingsmøtet, som trolig vil foregå i morgen, sier Bernsen.

Pågripelsen skjer med hjemmel i straffelovens §147b, finansiering av terrorhandlinger i utlandet.

Frykter politisk vold

18. februar offentliggjorde PST sin ugraderte trusselvurdering for 2008. Ett av hovedpunktene i rapporten er at det i Norge foregår betydelige pengeoverføringer til personer eller grupper i utlandet som antas å være tilknyttet ekstreme miljøer.

PST mener ulike former for støttevirksomhet til terrororganisasjoner i utlandet fremdeles vil være det dominerende element for aktiviteten i Norge.

Risikoen for at det skal skje terrorangrep i Norge er mindre, men PST åpnet rapporten med en terroradvarsel:

«Politisk motivert vold utøvet av aktører som er inspirert av ekstrem islamisme vil representere en vesentlig utfordring for Norge i de kommende årene.»

Skjerpet innsats mot terrorfinansiering

Det såkalte økokrimutvalget overleverte i august i fjor en utredning med forslag til ny hvitvaskingslov. Utvalget utredet tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering, samt tiltak mot manipulering av finansiell informasjon.

Det bredt sammensatte lovutvalget ble oppnevnt i november 2006, og foreslår utvidede tiltak mot hvitvasking og finansiering av terrorisme.

Også EU har skjerpet innsatsen mot terrorfinansiering, og den norske innsatsen blir utarbeidet i nært samarbeid med dem.

Advokat Kristin Normann leder lovutvalget som har kommet med en rekke forslag til ny hvitvaskingslov. Dette følger etter et nyt EU-direktiv som skal skjerpe kampen mot hvitvasking og terrorfinansiering.

- Vårt fokus er å forhindre finansiering av terrorvirksomhet og operasjoner som leder til utføring av en terrorhandling. Det gjøres i stor grad gjennom styrket kundekontroll i banker og finansinstitusjoner, sier Normann til Dagbladet.no.

Oppfølgingsplikt
Det betyr at alle banker, finansinstitusjoner og pengeoverføringsbyråer plikter å følge opp alle mistenkelige personer og transaksjoner.

- Ved etablering av et nytt kundeforhold er det viktig at man finner ut hvilken kunde man har med å gjøre. Når det gjelder såkalte preps, politisk eksponerte personer som har eller har hatt en høy stilling eller verv i andre stater enn Norge, eller deres familie, skal kontrollen forsterkes. Det samme gjelder produkter som fremmer anonymitet, sier Nordmann.

Det betyr at banker og finansinstitusjoner må være ekstra på vakt ved større pengeoverføringer eller låneopptak til utlandet - og da kanskje særlig til arabiske land.

- Banken har også en plikt til løpende oppfølging ved merkelige transaksjoner, sier Normann.

ANTITERRORSJEF: Jørn Holme, leder for PST.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media