Terrormistenkte var MI5-kjenninger

Fem av åtte er leger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere av de terrormistenkte i Storbritannia var kjenninger av den britiske etterretningen, MI5. Minst fire av de som sitter fengslet for å ha planlagt terrorangrep fins i etterretningens database melder Sky News.

Etablerte forbindelser

 Kilder i  det britiske forsvarsdepartementet, Whitehall bekrefter dette og sier til tv-kanalen at det hadde blitt etablert en type forbindelser med flere av dem som nå sitter fengslet.

Det er foreløpig uklart hvor mye MI5 visste, men de visste nok til å få videresendt viktig informasjon til britisk politi. Informasjonen skal ikke ha vært høyt prioritert, ifølge Sky News.

På vei til Australia

Samtidig er en britisk etterforsker på vei til Australia for å avhøre en indisk lege som ble arrestert i forbindelse med terrorforsøkene.27 år gamle Muhammad Haneef ble arrestert på flyplassen i Brisbane mandag. Han var på vei om bord i et fly og skulle trolig til India via Malaysia. Han hadde kun en enveisbillett.

En annen indisk doktor, som er kollega av Haneef, har nå blitt løslatt og sjekket ut av saken.

Haneef er en av åtte som har blitt pågrepet etter terrorangrepene i helgen. Fem av de åtte mistenkte er leger.

TERRORANGREP: Ingen, bortsett fra en av terroristene, ble skadd da denne bilen eksploderte på flyplassen i Glasgow lørdag 30. juni. Den brannskadde terroristen er fortsatt på sykehuset. Foto: EPA/Scanpix
TERRORANGREP: Ingen, bortsett fra en av terroristene, ble skadd da denne bilen eksploderte på flyplassen i Glasgow lørdag 30. juni. Den brannskadde terroristen er fortsatt på sykehuset. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Mulig hovedmann

26 år gamle Mohammed Asha pekes ut som hovedmannen bak terrorangrepet. Han er også lege, og gikk ut med toppkarakterer da han ble uteksaminert fra universitetet i Jordan.

En al-Qaida-leder skrøt før de mislykkede bombene i London og Glasgow i forrige uke at terroristgruppa han tilhører hadde planer om å angripe mål i Storbritannia.

- De som leger dere vil drepe dere

- De som leger dere vil drepe dere, «those who cure you will kill you», var ordene han brukte, ifølge den britiske avisa The Times.

Advarselen ble overlevert til Canon Andrew White, som leder St. George-kirken i Bagdad i midten av april. White har arbeidet som prest i Midtøsten siden før Gulfkrigen, og leder den eneste anglikanske kirken i Bagdad. White arbeider også i The Foundation for Reconciliation in the Middle East (FRME), som blant annet jobber for å løse konflikten mellom Palestina og Israel.

Terrormistenkte var MI5-kjenninger
MULIG HOVEDMANN: 26 år gamle Mohammed Asha karakteriseres som en lynende intelligent lege.