HENRETTET: Kameraten til 23-åringen ble henrettet, mens somalieren fra Larvik ble frifunnet for drapet i Mogadishu i fjor høst. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP
HENRETTET: Kameraten til 23-åringen ble henrettet, mens somalieren fra Larvik ble frifunnet for drapet i Mogadishu i fjor høst. Foto: Farah Abdi Warsameh / APVis mer

Terrormistenktes familie ville ha hjelp fra UD

Da den norsk-somaliske terrormistenkte satt i varetekt og var drapstiltalt i Mogadishu, ville hans familie at norske myndigheter skulle hjelp ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAIROBI (Dagbladet): Klappjakten på de «norske» terrormistenkte fortsetter for fullt i Øst-Afrika. Amerikanske spesialstyrker jakter på bombemakeren Ikrimah al-Muhajir, mens det kenyansk sikkerhetspolitiet fortsetter letingen etter 23-åringen fra Larvik.

Ikrimah al-Muhajir (28) bodde i Norge fra 2004 og fram til 2008. Han regnes i dag som en av de farligste lederne i terrororganisasjonen Al-Shabaab.

23-åringen fra Larvik er også av etnisk somalisk opprinnelse. Da han i fjor høst ble arrestert og tiltalt for et drap som vekket internasjonal oppmerksomhet i Mogadishu, satt han flere måneder i varetekt før han ble frifunnet, fordi militærdomstolen mente bevisene ikke var gode nok.

Ville ha norsk hjelp Dagbladet får bekreftet at familien til 23-åringen tok kontakt med norske myndigheter og ba om hjelp for å få 23-åringen ut av det krigsherjede og lovløse landet i Øst-Afrika.

Ambassadør Hans Brattskar ved Norges ambassade i Kenya vil ikke kommentere noe rundt 23-åringen og den pågående etterforskning etter terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

- På generelt grunnlag kan jeg si at vi fraråder norske borgere å reise til Somalia. Det er svært vanskelig for norske myndigheter å bistå, dersom noe skulle skje, sier Brattskar til Dagbladet.

Han oppfordrer alle nordmenn til å lese ambassadens offisielle reiseråd for Somalia.

- Vi har ikke full oversikt over hvor mange nordmenn eller personer med norske reisedokumenter som oppholder seg i Somalia, sier ambassadøren.

FRARÅDER SOMALIA-REISER:  Ambassadør Hans Brattskar ved Norges ambassade i Kenya fraråder norske borgere å reise til Somalia. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
FRARÅDER SOMALIA-REISER: Ambassadør Hans Brattskar ved Norges ambassade i Kenya fraråder norske borgere å reise til Somalia. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Men Dagbladet får bekreftet fra andre kilder at UD i vinter var i kontakt med FN-personell i Somalia og forsøkte å bistå 23-åringen. Men hverken UD eller FN var i stand til å hjelpe.

Etter  frifinnelsen har 23-åringen har ligget lavt.

Kan være død Det er elektronisk overvåking som skal knytte ham direkte til terrorangrepet mot Westgate. Etterforskerne er usikre på om 23-åringen fra Larvik klarte å rømme fra kjøpesenteret sammen med desperate turister som flyktet, eller om han er en av de fire uidentifiserte terroristlikene som er funnet på Westgate.

Til tross for en massiv politiaksjon i hele Øst-Afrika skal det - etter det Dagbladet får opplyst - ikke være spor etter mannen. Sikkerhetspolitiet i Kenya har ikke funnet elektroniske spor eller fått etterretningsopplysninger om ham.

En kilde med innsyn i etterforskningen sier det slik til Dagbladet i Nairobi:

- Vi vet ikke. Han kan være død, men han kan også ha klart å komme seg unna.

Internasjonal jakt Anført av amerikansk etterretning - britiske agenter, israelske Mossad og de fleste vestlige etterretningsorganisasjoner, jakter kenyansk sikkerhetspoliti på de to med norsk tilknytning.

Men det skal ikke være funnet sikre spor etter hverken 23-åringen fra Larvik som er norsk statsborger, eller Ikrimah al-Muhajir (som bodde på et asylmottak i Moelven).

Den «norske» bombemakeren Ikrimah al-Muhajir er en av de nærmeste medarbeiderne til Al-Shabaabs øverste leder somalieren Ahmed Godane.

I løpet av det siste året er flere av lederne i den islamistiske terrororganisasjonen enten tatt til fange av amerikanere, eller har de blitt drept i interne oppgjør.

Godane blir regnet som en ultrakonservativ islamist. Han skal systematisk ha fjernet de han ikke mener er rettroende nok.

Larvik: - Ukjent her Østlands-Posten har kontaktet leder for Somalisk forening i Larvik. Mohammed Hassan.

- Jeg kjenner ikke saken og vet ikke hvem denne mannen er, sa Hassan til lokalavisa på telefon fra Englabnd onsdag kveld.