Terrormistenktes familie ville ha hjelp fra UD

Da den norsk-somaliske terrormistenkte satt i varetekt og var drapstiltalt i Mogadishu, ville hans familie at norske myndigheter skulle hjelp ham.

HENRETTET: Kameraten til 23-åringen ble henrettet, mens somalieren fra Larvik ble frifunnet for drapet i Mogadishu i fjor høst. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP
HENRETTET: Kameraten til 23-åringen ble henrettet, mens somalieren fra Larvik ble frifunnet for drapet i Mogadishu i fjor høst. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NAIROBI (Dagbladet): Klappjakten på de «norske» terrormistenkte fortsetter for fullt i Øst-Afrika. Amerikanske spesialstyrker jakter på bombemakeren Ikrimah al-Muhajir, mens det kenyansk sikkerhetspolitiet fortsetter letingen etter 23-åringen fra Larvik.

Ikrimah al-Muhajir (28) bodde i Norge fra 2004 og fram til 2008. Han regnes i dag som en av de farligste lederne i terrororganisasjonen Al-Shabaab.

23-åringen fra Larvik er også av etnisk somalisk opprinnelse. Da han i fjor høst ble arrestert og tiltalt for et drap som vekket internasjonal oppmerksomhet i Mogadishu, satt han flere måneder i varetekt før han ble frifunnet, fordi militærdomstolen mente bevisene ikke var gode nok.

Ville ha norsk hjelp Dagbladet får bekreftet at familien til 23-åringen tok kontakt med norske myndigheter og ba om hjelp for å få 23-åringen ut av det krigsherjede og lovløse landet i Øst-Afrika.

Ambassadør Hans Brattskar ved Norges ambassade i Kenya vil ikke kommentere noe rundt 23-åringen og den pågående etterforskning etter terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

- På generelt grunnlag kan jeg si at vi fraråder norske borgere å reise til Somalia. Det er svært vanskelig for norske myndigheter å bistå, dersom noe skulle skje, sier Brattskar til Dagbladet.

Han oppfordrer alle nordmenn til å lese ambassadens offisielle reiseråd for Somalia.

- Vi har ikke full oversikt over hvor mange nordmenn eller personer med norske reisedokumenter som oppholder seg i Somalia, sier ambassadøren.

FRARÅDER SOMALIA-REISER:  Ambassadør Hans Brattskar ved Norges ambassade i Kenya fraråder norske borgere å reise til Somalia. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
FRARÅDER SOMALIA-REISER: Ambassadør Hans Brattskar ved Norges ambassade i Kenya fraråder norske borgere å reise til Somalia. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Men Dagbladet får bekreftet fra andre kilder at UD i vinter var i kontakt med FN-personell i Somalia og forsøkte å bistå 23-åringen. Men hverken UD eller FN var i stand til å hjelpe.

Etter  frifinnelsen har 23-åringen har ligget lavt.

Kan være død Det er elektronisk overvåking som skal knytte ham direkte til terrorangrepet mot Westgate. Etterforskerne er usikre på om 23-åringen fra Larvik klarte å rømme fra kjøpesenteret sammen med desperate turister som flyktet, eller om han er en av de fire uidentifiserte terroristlikene som er funnet på Westgate.

Til tross for en massiv politiaksjon i hele Øst-Afrika skal det - etter det Dagbladet får opplyst - ikke være spor etter mannen. Sikkerhetspolitiet i Kenya har ikke funnet elektroniske spor eller fått etterretningsopplysninger om ham.

En kilde med innsyn i etterforskningen sier det slik til Dagbladet i Nairobi:

- Vi vet ikke. Han kan være død, men han kan også ha klart å komme seg unna.

Internasjonal jakt Anført av amerikansk etterretning - britiske agenter, israelske Mossad og de fleste vestlige etterretningsorganisasjoner, jakter kenyansk sikkerhetspoliti på de to med norsk tilknytning.

Men det skal ikke være funnet sikre spor etter hverken 23-åringen fra Larvik som er norsk statsborger, eller Ikrimah al-Muhajir (som bodde på et asylmottak i Moelven).

Den «norske» bombemakeren Ikrimah al-Muhajir er en av de nærmeste medarbeiderne til Al-Shabaabs øverste leder somalieren Ahmed Godane.

Kenya-terroren

• 21. september tok en gruppe væpnede menn seg inn i kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya. De åpnet ild og tok et stort antall gisler.

• Minst 67 personer ble drept og opp mot 200 såret. Terrorgruppen al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for aksjonen.

• 10. oktober bekreftet PST at en navngitt norsk statsborger med somalisk bakgrunn kan ha vært involvert i angrepet.

• Mannen kan ha vært involvert i både planleggingen og gjennomføringen av angrepet, og deler av terrorplanleggingen kan ha foregått fra Norge.

• Norske etterforskere fra PST er nå i Kenya for å bistå i etterforskningen

I løpet av det siste året er flere av lederne i den islamistiske terrororganisasjonen enten tatt til fange av amerikanere, eller har de blitt drept i interne oppgjør.

Godane blir regnet som en ultrakonservativ islamist. Han skal systematisk ha fjernet de han ikke mener er rettroende nok.

Larvik: - Ukjent her Østlands-Posten har kontaktet leder for Somalisk forening i Larvik. Mohammed Hassan.

- Jeg kjenner ikke saken og vet ikke hvem denne mannen er, sa Hassan til lokalavisa på telefon fra Englabnd onsdag kveld.

Al-Shabbaab

• Al-Shabbaab, som betyr de unge, er en jihadistisk terrororganisasjon med base i Somalia.

Al-Shabbaab ansees som en terroristbevegelse av vestlige etterretningsorganisasjoner.

 • PST (Politiets sikkerhetstjeneste) har i flere år jobbet for å kartlegge organisasjonens tilknytning til Norge og de 30 000 somalierne som bor i Norge.

Om lag 20 unge norsk-somaliere skal aktivt støtte Al-Shabaab, og flere av dem skal ha kjempet for Al-Shabaab.

•Eksperter på Al-Shabaab mener at rundt 100 somaliere i Norge sympatiserer med terrororganisasjonen.

Norsk-somalieren Ikrimah al-Muhajir blir ansette en av Al-Shabaabs toppledere.

• Under terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi var en annen norsk-somaliere med på terroraksjonen.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer