Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stockholm-angrepet:

Terroroffer avslører drama på sykehuset

Etter terrorangrepet i Stockholm fikk Saga Berlin vite at hun var gravid. Så tok hun abort som følge av skadene hun var blitt påført.

TERROROFFER: Kunstneren Saga Berlin var blant ofrene i Stockholm-angrepet. Bildet ble gitt ut av politiet da Berlin i forbindelse med et kunstprosjekt tagget ned et tomt basseng på Hägerstensbadet uten tillatelse. Foto: Politiet
TERROROFFER: Kunstneren Saga Berlin var blant ofrene i Stockholm-angrepet. Bildet ble gitt ut av politiet da Berlin i forbindelse med et kunstprosjekt tagget ned et tomt basseng på Hägerstensbadet uten tillatelse. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to år siden satt usbekeren Rakhmat Akilov (40) seg bak rattet i en stjålet lastebil og dundret inn i en folkemengde i Drottninggatan i Stockholm sentrum. Fem personer ble drept i angrepet, og 15 personer ble skadd.

Blant de skadde var den svenske kunstneren, regissøren og fotografen Saga Berlin. Hun gikk langs Drottninggatan etter å ha vært i et jobbmøte da hun ble påkjørt av den flere tonn tunge lastebilen som kom i høy hastighet.

Berlin ble sendt til sykehus med alvorlige skader: Brudd i både armer og bein, blåmerker og alvorlige skader på hjernestammen, ifølge Expressen.

LØPER: Et overvåkingskamera fanget øyeblikket der flere personer løper for livet da lastebilen i Stockholm kommer i full fart ned Drottninggatan i Stockholm. Video: Expressen Vis mer

Sjokkbeskjed

Livet hennes ble reddet, men legene konstaterte at Berlin måtte gjennomgå omfattende opptrening for å kunne leve et normalt liv igjen. På sykehuset bemerket legene seg at symptomene Berlin viste etter å ha våknet, kunne tyde på en kombinasjon av traume og graviditet.

Fram til Berlin og samboeren fikk beskjed om graviditeten på sykehuset, visste de ikke om det, avslører hun i en dokumentar fra Sveriges Radio.

- Det sa seg selv at det ikke var mulig å beholde et barn pumpet med alle de sterke kjemikaliene, sier hun i dokumentaren.

- Kroppen hennes hadde blitt utsatt for så mye stress, og så store mengder sterke medisiner, at det ikke var mulig å kreve av Saga - verken fysisk eller psykisk - at hun skulle gjennomføre den reisen, sier samboeren om graviditeten.

Tok abort

Først én måned etter terrorangrepet besluttet legene at Berlins kropp var sterk nok til å gjennomføre en abort. Etterpå fryktet Berlin at hun og samboeren - som begge har barn fra tidligere forhold - aldri skulle kunne få barn sammen.

- Jeg ble så lei meg da jeg kjente at vi aldri ville kunne komme til å få barn. Jeg var tvunget til å akseptere det. Jeg visste at det var helt urealistisk at jeg skulle sitte i rullestol og være gravid og hjerneskadd. Alt var snudd helt opp ned.

Det som var vanskeligst å håndtere, var følelsen av maktesløshet, forteller Saga.

- At han fikk så mye makt over livet mitt - alle mine forutsetninger. Mine pårørendes liv og forutsetninger. Den maktesløsheten gjør meg gal, sier hun.

I forbindelse med at det nå har gått to år siden angrepet, ble det holdt en minnemarkering i Stockholm sentrum søndag ettermiddag.

Löfven møtte skadde

I et intervju med Expressen forteller Sveriges statsminister Stefan Löfven om sine egne følelser i etterkant av terrorangrepet.

Löfven understreker at han aldri kan ta pause fra sin rolle som statsminister.

- Men jeg har også stunder der jeg kan reflektere mer over hva som faktisk har hendt. En situasjon da dette ble åpenbart, var da jeg besøkte skadde på Karolinska universitetssykehus, hvor en av de skadde hadde mistet beinet sitt.

I slike stunder kan man bare vise empati, medmenneskelighet og sørge for at de skadde får så mye profesjonell hjelp som mulig, mener Löfven.

Terrorofferfond

Det har vært misnøye rundt at pårørende for dem som omkom under angrepet fikk 60 000 svenske kroner i oppreisning, mens man i andre land oppretter terrorofferfond som sørger for at pårørende får større summer.

I intervjuet blir Löfven konfrontert med at Sverige ikke har et slikt fond.

- For det første synes jeg at det må finnes en form for erstatning, og vi har en annen modell i Sverige. Den siste informasjonen jeg har fått, går ut på at det pågår prosesser som omhandler dette, sier Löfven.

I juni 2018 ble Rakhmat Akilov dømt til livstidsstraff i fengsel for å ha utsatt 144 mennesker risiko for død eller alvorlig skade.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!