FOR TRANGT:  Alle de om lag 1 500 som blir direkte involvert i straffe- og erstatningssaken får ikke plass i Oslo tinghus samtidig.  Lederen for domstolen, sorenskriver Geir Engebretsen, er i gang med alternative planer for avviklingen av den mest omfattende rettssaken i Norge i fredstid. Her folkehav av media og publikum utenfor tinghuset da terrorsiktede Anders Behring Breivik ble framstilt for varetektsfengsling. FOTO: VEGARD GRØTT, SCANPIX
FOR TRANGT: Alle de om lag 1 500 som blir direkte involvert i straffe- og erstatningssaken får ikke plass i Oslo tinghus samtidig. Lederen for domstolen, sorenskriver Geir Engebretsen, er i gang med alternative planer for avviklingen av den mest omfattende rettssaken i Norge i fredstid. Her folkehav av media og publikum utenfor tinghuset da terrorsiktede Anders Behring Breivik ble framstilt for varetektsfengsling. FOTO: VEGARD GRØTT, SCANPIXVis mer

Terrorofre i videorettssak over hele landet

Oslo tingrett har ikke plass til 1 000 ofre. - Håper å bli ferdig før 22. juli neste år, sier sorenskriver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Straffesaken mot Anders Behring Breivik vil få et omfang som ikke ligner noen annen rettssak her i landet.

- Den foreløpige ambisjonen er at selve straffesaken kan være avviklet innen ettårs-dagen 22. juli neste år. Det avhenger av at etterforskningen kan være ferdig omkring årsskiftet, sier sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett til Dagbladet.

Etter norsk rettspraksis de siste årene skal erstatningssøksmålene fra fornærmede og pårørende behandles parallelt - i samme rettssal.

Det innebærer at minst 1 500 personer må ha mulighet for å delta samtidig. Den største salen i Oslo tingrett tar om lag 100 personer, og sorenskriver Geir Engebretsen er i gang med å lage alternative planer.

Mulig videorettssak Løsningen kan bli at den mest omfangsrike rettssaken i fredstid vil skje parallelt pr. video i rettssaler over hele landet.

- Tinghusene rundt i landet har videoutstyr, og dessuten er jo fornærmede og deres bistandsadvokater spredt over hele landet. En slik løsning vil også frita ofre for belastningen med å være tilstede i samme rom som tiltalte, sier sorenskriver Geir Engebretsen til Dagbladet.

Politiet har bedt alle som var i området rundt Regjeringskvartalet da bomben gikk av klokka 15.26 fredag 22. juli om å melde seg. I tillegg kommer alle de overlevende fra Utøya og pårørende til de drepte.

Det er Oslo tingrett som løpende sørger for at de som melder seg får bistandsadvokat når vilkårene er oppfylt.

30 - 50 nye om dagen Pr. fredag formiddag hadde 150 ofre fått tildelt bistandsadvokat.

I alt 190 ofre hadde da registert seg - 177 fra Utøya og 13  som er berørt av eksplosjonen i regjeringskvartalet. Antallet har økt mellom 30 og 50 om dagen.

Så langt er 65 bistandsadvokater engasjert. Det kan bli tre ganger så mange når saken er i gang.

1 000 ofre - Vi ser for oss at det kan bli omkring  200 bistandsadvokater og 1 000 ofre bli parter i rettssaken. Når vi har luftet tanker om for eksempel å bruke Oslo Spektrum, er det mest for å illustrere plassbehovet, sier Engebretsen.

Han opplyser at domstolen arbeider for å få til en samordning av bistandsadvokatenes arbeid, på samme måte som i «Lommemannen-saken».

Det vil redusere behovet for å være tilstede i rettssalen.

Sorenskriveren regner med at minst 250 mediefolk fra hele verden vil komme til Oslo.

Sammenhengende - Selv om hele rettssaken kan strekke seg over flere måneder med alle vurderingene av ofrenes stilling, er det viktig at selve straffesaken mot Anders Behring Breivik kan foregå mest mulig sammenhengende, understreker sorenskriver Geir Engebretsen.

- Det er uheldig hvis selve straffesaken bare blir en liten del av en langvarig sak om svært mange erstatningskrav. Disse kravene bør vi heller forsøke å få avgjort på en måte som belaster ofrene minst mulig. Tingretten, påtalemyndigheten, bistandsadvokatene og forsvarene vil samarbeide om den beste behandlingsmåten.

Her har Oslo tingrett samlet opplysninger om bistandsadvokater i terrorsaken.

Her har politiet skissert vilkårene for å få oppnevnt bistandsadvokat.

 ALTERNATIVT:  Sorenskriver Geir Engebretsen har ansvaret for den praktiske gjennomføringen av rettssaken etter terrorangrepene.Han håper tiltalen blir klar tidlig nok til at selve straffesaken kan være avviklet før 22. juli neste år. 
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX .
ALTERNATIVT: Sorenskriver Geir Engebretsen har ansvaret for den praktiske gjennomføringen av rettssaken etter terrorangrepene.Han håper tiltalen blir klar tidlig nok til at selve straffesaken kan være avviklet før 22. juli neste år. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX . Vis mer