Terrorofrene har fått for dårlig oppfølging

Pårørende og etterlatte etter terrorangrepene har fått for dårlig oppfølging, fastslås det i en ny rapport. Helsedirektøren krever nå at fylkesmennene griper inn.

DÅRLIG OPPFØLGING: Terrorofrene har fått mangelfull oppfølging i flere kommuner, ifølge Helsedirektoratet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DÅRLIG OPPFØLGING: Terrorofrene har fått mangelfull oppfølging i flere kommuner, ifølge Helsedirektoratet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til fylkesmennene nevner Helsedirektoratet flere sider hvor oppfølgingen av overlevende, pårørende og etterlatte etter 22. juli-terroren har sviktet, skriver Aftenposten.

«Helsedirektoratet ber fylkesmannen påse at kommunene reaktiverer oppfølgingen av rammede, berørte og frivillige,» skriver assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog i brevet.

I en rekke kommuner viser en evaluering at oppfølgingen har vært mangelfull. Særlig søsken og foreldre, men også etterlatte har fått mangelfull oppfølging. Det har også vært manglende ivaretakelse «ved endrede helsemessige og psykososiale behov.»

Helsedirektøren peker blant annet på at kontaktpersonene i flere kommuner «ikke lenger er aktive» og flere steder har «relasjonene ikke fungert av ulike årsaker».

- Det er godt og positivt at helsedirektøren lytter til oss og tydeliggjør sin instruks overfor fylkesmenn og kommuner, sier Tove Selbekk som er nestleder i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli. Hun forventer nå at umiddelbare tiltak settes i verk.

(NTB)