Pågripelsen av de tre terrorsiktede er ikke overraskende, mener den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp Foto: fhs.se
Pågripelsen av de tre terrorsiktede er ikke overraskende, mener den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp Foto: fhs.seVis mer

- Terrorpågripelsene ikke overraskende

Det avgjørende er hvem som var målet, mener terrorekspert Magnus Ranstorp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Pågripelsen av de tre terrorsiktede er ikke overraskende, mener den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp

- Det har vært flere personer i Skandinavia de siste årene med tilknytning til al-Qaida, så denne arrestasjonen er ikke overraskende, sier den anerkjente terroreksperten ved den svenske Forsvarshögskolan til NTB.

Det er fortsatt uklart hvilke mål de tre pågrepne skal ha planlagt å angripe.

- Det avgjørende er hvilke mål disse tre planla aksjoner mot, om det var i Norge eller utlandet, sier Ranstorp.

- Det som er interessant, er hvilket reisemønster de tre har hatt, hvem de har møtt, om de for eksempel har vært i Pakistan, fremholder han.

Afghanistan og karikaturer Dersom målet er utenlands, trenger ikke dette nødvendigvis ha noe med at Norge har soldater i Afghanistan å gjøre, tror terroreksperten.

- Det kan ha vært mer tilfeldig. De kan ha hatt en oppfattelse av at Norge var et lett land å operere i og fra. Og så har de undervurderte hvor godt etterretningsorganisasjonene samarbeider, sier han.

Om målene var i Norge, har selvsagt både Afghanistan-oppdraget og Muhammed-karikaturene viktige årsaker, understreker Ranstorp.

- Men jeg tror eventuelle mål i Norge er for eksempel Israels eller USAs ambassade. Jeg ville bli svært overrasket om det var planlagt en stor terroraksjon på en T-bane i Oslo.

Overrasket over lekkasje Terroreksperten tror PST ønsket å vente med pågripelsen for å samle mer bevis.

- Det blir svært interessant å se pressedekningen av dette. Hvilke medier i hvilke land som går ut med mest informasjon. Jeg er litt overrasket over at dette lekker ut, sier Ranstorp og legger til at amerikansk, britisk og norsk etterretning svært sjeldent lekker ut slike opplysninger.

Ranstorp stusser også litt over nasjonaliteten på de tre pågrepne.

- Nasjonaliteten tyder på at dette har veldig lite med konflikter i deres hjemland å gjøre, men i stedet med nettverkene de inngår i, sier han til NTB.