- Terrorpågripelsene viser at Norge er truet

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen håper pågripelsen av de tre terrorsiktede ikke svekker oppslutningen om Norges Afghanistan-bidrag.

TRUET: Norge kunne blitt et terrormål også uten soldater i Afghanistan, mener NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen (t.h.). Her er han avbildet sammen med general David Petraeus, øverstkommanderende for USAs og NATOs styrker i Afghanistan. Foto: REUTERS / Thierry Roge / SCANPIX
TRUET: Norge kunne blitt et terrormål også uten soldater i Afghanistan, mener NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen (t.h.). Her er han avbildet sammen med general David Petraeus, øverstkommanderende for USAs og NATOs styrker i Afghanistan. Foto: REUTERS / Thierry Roge / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Arrestasjonene av de tre viser at terrorister og nettverk opererer på tvers av grenser. Det viser at også de nordiske landene er truet og er i søkelyset, sier Fogh Rasmussen på kontoret i NATOs hovedkvarter i Brussel.

- Pågripelsene understreker behovet for et tett internasjonalt samarbeid for å bekjempe terrorisme, sier Fogh Rasmussen til NTB.

Ikke mer utrygt Norge kunne blitt et terrormål også uten soldater i Afghanistan, mener generalsekretæren. Han avviser at bidraget til krigen i Afghanistan har gjort situasjonen mer utrygg for nordmenn.

- Man kan aldri vite om disse ville valgt Norge som mål selv Norge ikke deltok i Afghanistan. De kan slå til hvor som helst, sier Fogh Rasmussen.

- Norge og Danmark er blitt truet. Og det er selvfølgelig for de nordiske landene en litt uvant situasjon. Normalt er det USA, Storbritannia og andre store land som først og fremst blir truet.

Håper oppslutningen holder Fogh Rasmussen sier han håper at pågripelsen av personer siktet for al-Qaida-forbindelser, ikke vil føre til økt motstand i Norge mot Afghanistan-oppdraget.

- Jeg synes den norske regjeringen har utvist et sterkt lederskap ved å stå fast på engasjementet i Afghanistan. Vi har jo sett i Danmark at når det blir fremsatt trusler, så virker det i motsatt retning, oppslutningen øker om tilstedeværelse, sier NATO-sjefen.

Ikke noe alternativ Ifølge Fogh Rasmussen viser terrorpågripelsene at også sikkerhet og trusler er blitt globalisert:

- Alle kan bli rammet. Og når det gjelder Afghanistan, så er alternativet til et NATO-engasjement verre. Det vil være at vi igjen overlater Afghanistan til Taliban, sier generalsekretæren.

- Et svik Dersom et land trekker seg ut av frykt for terrormål hjemme, så har terroristene nådd sitt mål, ifølge Fogh Rasmussen.

- Det vil derfor være et eklatant svik dersom noe land trekker seg ut av operasjonen i Afghanistan av frykt for de konsekvenser det kan få om terrorister planlegger angrep.

- Da hører det med til solidariteten i NATO at vi hjelper hverandre mot trusler, og vi skal ikke glemme at den egentlige årsaken til at vi er i Afghanistan er terrorangrepene mot USA 11. september 2001, sier Fogh Rasmussen.

(NTB)