Terrorplan avslørt ved hjelp av infiltratør

Den skjulte agenten fikk utdelt ei bombe som han skulle detonere om bord i et passasjerfly.

TRUSEBOMBE: Terrorplanen til al-Qaida ble avslørt av en hemmelig agent. Agenten lyktes i å infiltrere organisasjonen, og han fikk utdelt ei bombe som han skulle detonere om bord i et passasjerfly. Foto: FBI / EPA / SCANPIX
TRUSEBOMBE: Terrorplanen til al-Qaida ble avslørt av en hemmelig agent. Agenten lyktes i å infiltrere organisasjonen, og han fikk utdelt ei bombe som han skulle detonere om bord i et passasjerfly. Foto: FBI / EPA / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CIA brukte en skjult agent for å avsløre al-Qaidas plan om å sprenge et fly i lufta, ifølge amerikanske og arabiske tjenestemenn. Infiltratøren meldte seg frivillig til å utføre selvmordsoppdraget for terrororganisasjonen.

Infiltratøren var utplassert av CIA og arabisk etterretning, opplyser tjenestemenn i USA og Midtøsten ifølge avisa The Washington Post.

Saudi-Arabias etterretningstjeneste spilte en viktig rolle i arbeidet for å infiltrere al-Qaida på den arabiske halvøy, opplyser kildene. Infiltratøren skal selv ha kommet fra Saudi-Arabia, og han skal ha meldt seg frivillig til å utføre et selvmordsoppdrag for terrororganisasjonen.

Den skjulte agenten lyktes i å infiltrere organisasjonen, og han fikk utdelt ei bombe som han skulle detonere om bord i et passasjerfly.

Fulgte bevegelsene Ved hjelp av infiltratøren kunne CIA følge bombas bevegelser i flere uker. Da agenten kom seg ut av Jemen, overleverte han bomba til styresmaktene. Deretter ble de antatte bakmennene drept i et droneangrep utført av CIA.

USAs føderale politi FBI har nå bomba i sin besittelse. Den skal være laget ved hjelp av plastisk sprengstoff som ikke inneholder metall, og det skal være snakk om en ny variant av den såkalte underbuksebomba som ble brukt av nigerianske Umar Farouk Abdulmutallab i det mislykkede terrorangrepet første juledag 2009.

Abdulmutallab forsøkte den gang å detonere ei underbuksebombe om bord i et passasjerfly som var på vei til USA fra Nederland, men aksjonen mislyktes, og Abdulmutallab ble pågrepet. Han soner i dag en livstidsdom i USA.

Også Abdulmutallab var tilknyttet al-Qaida på den arabiske halvøy. Bomba som nå er beslaglagt, skal være en forbedret versjon av nigerianerens bombe.

Utgjorde ingen fare Nyheten om den avvergede terrorplanen ble kjent mandag. Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA skal imidlertid ha fått hendene på bomba allerede i slutten av april.

Amerikanske styresmakter har insistert på at det aldri var noen fare for at det planlagte terrorangrepet ville bli gjennomført.

- Vi hadde kontroll på innretningen og var sikre på at den ikke ville utgjøre noen fare for den amerikanske offentligheten, sa antiterrorrådgiver John O. Brennan i Det hvite hus til fjernsynskanalen ABC tirsdag.

USAs president Barack Obama har de siste årene styrket etterretningsinnsatsen i Midtøsten med flere agenter så vel som med avlyttingsutstyr og droner.

Droneangrep mot bakmenn I droneangrepet som ble gjennomført mot de antatte bakmennene etter at bomba var sikret, ble Fahd Mohammed Ahmed al-Quso drept, skriver avisa The New York Times. Quso ledet al-Qaida på den arabiske halvøys utenlandsoperasjoner, og det skal være han som overleverte bomba til infiltratøren.

Den skjulte agenten er nå i sikkerhet i Saudi-Arabia. Han skal ikke ha blitt rekruttert av CIA, ifølge The New York Times' kilder.

En amerikansk kilde sier til The Washington Post at saudiarabisk etterretning har hatt folk på innsiden i al-Qaida på den arabiske halvøy i lang tid. Infiltratørene skal ha sikret CIA en jevn strøm av opplysninger om planlagte terrorangrep.

En informant i Midtøsten sier til The Washington Post at fem til åtte saudiarabere har infiltrert terrorgruppen.

(NTB)