- Terrorplaner avslørt i Norge

Kan ha blitt avverget av PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et terrorangrep i et fremmed land ble delvis planlagt på norsk jord. Det kan ha blitt avverget på grunnlag av informasjon fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Opplysningene fra PST ga grunn til å mistenke en gruppe personer bosatt i Norge for å ville gjennomføre et snarlig terrorangrep i et annet land i fjor, skriver Aftenposten.

Dette fremgår av årsrapporten til Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenester, EOS-utvalget.

Da PST fikk høre at personene planla å reise ut av landet, tok man kontakt med en samarbeidende tjeneste i utlandet. Denne kontakten medførte trolig at angrepet ble avverget.

Selv om aksjonen skulle utføres i «nær fremtid», unnlot PST å underrette myndighetene i landet der terrorangrepet skulle ha funnet sted. Bakgrunnen var hovedsakelig menneskerettighetenes dårlige kår i det aktuelle landet.

- Hvis man går til et annet lands tjeneste, som overhodet ikke respekterer menneskerettighetene, er sjansen stor for at disse personene blir arrestert uansett, sier utvalgsleder Helga Hernes.

PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken vil ikke bekrefte at opplysningene fra PST i den aktuelle saken faktisk førte til at man fikk stoppet et terrorangrep.

- Det var på ingen måte klart hva som skulle skje, sier han.

Hugubakken sier at PST flere ganger har bidratt med informasjon som kan ha medvirket til å avverge terrorangrep. (©NTB)