Terrorplaner mot Disneyland og Las Vegas

FBI nøster opp flere av terroristenes planer. Nå starter amerikanske myndigheter rettsprosessene mot flere av utlendingene som ble arrestert etter 11. september i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 1200 mennesker, hovedsaklig menn fra Midtøsten, ble arrestert i USA i kjølvannet av terroraksjonene 11. september i fjor. De aller fleste har sittet fengslet siden da, og nå begynner amerikanske myndigheter rettsprosessene mot de mistenkte.

I går ble fire menn bosatt i Detroit tiltalt for å ha vært med på planleggingen av terrorangrep i USA, Jordan, og Tyrkia. Tre av mennene jobbet på flyplassen Detroit Metropolitan.

De fire skal ha vært med i en såkalt «sovende terroristcelle». Ifølge tiltalen hadde de som hovedoppgave å rekruttere medlemmer til terroraktiviteter, og hjelpe terrorister inn i USA med falske identifikasjonspapirer. Gruppen skal også ha skaffet til veie våpen, fluktbiler og leiligheter som terrorister skulle kunne gjemme seg i. Ingen av de fire tiltalte var amerikanske statsborgere.

Politiet arresterte de tiltalte i oktober etter å ha foretatt en razzia i leiligheten til Nabil Al-Marabh, en kuwaitisk statsborger som allerede var arrestert i New York, mistenkt for å ha hatt nære forbindelser med al-Qaida-nettverket. Mennen skal ha bodd i leiligheten hans i Dearborn, Michigan, som er det området i USA hvor flest amerikanere av arabisk avstamning bor.

I leiligheten skal politiet ha tatt beslag i videotaper med overvåking av Disneyland i California og MGM Grand Hotel i Las Vegas. Videre fant politiet tegninger over den amerikanske flybasen Incerlik i Tyrkia, og et sykehus i Amman. Påtalemyndighetene mener mennene planla terrorangrep på alle disse stedene.

Det ble også beslaglagt 100 kassetter med taler som oppfordret muslimer til hellig krig mot jøder, kristne, og alle som står på deres side.

To av de tiltalte skal ha jobbet som oppvaskpersonale ved LSG Sky Chefs International, et selskap som lager måltider til flypassasjerene. Ingen av dem hadde adgang innenfor sikkerhetssonene på flyplassen i Detroit, men politiet mener de overvåket området for å finne mulige hull i sikkerhetssystemene som kunne gi dem direkte adgang til flyene. Den tredje flyplassansatte jobbet i en iskrembar innenfor innsjekkingen.

- Han kunne ha fått et våpen fra matavdelingen og enkelt gitt det videre til en person som skulle om bord i et fly, sier statsadvokat Eward Seitz til CNN.

Men advokaten til en av de tilatalte er ikke like imponert over tiltalebeslutningen:

- Han er 21 år gammel og har arbeidet som billettør på buss og i en iskrembar. Og så skulle han være en av hjernene bak jihad?

  • Det er foreløpig ikke satt noen dato for rettssaken mot de fire.
  • Myndighetene har også tatt ut tiltale mot en mann i Seattle. Han er tiltalt for å ha skaffet terrorister treningsmuligheter, datatilgang, tilfluktsleiligheter og for å ha drevet med rekruttering for al-Qaida siden høsten 1999.
  • I Tyskland har myndighetene tatt ut tiltale mot en marokkaner som skal ha vært en sentral støttespiller i forkant av 11. september-aksjonen. Han skal ha vært tilknyttet Hamburg-cellen, der flere av kaprerne var organisert.