Terrorrammede Westgate nyåpnet i Kenya lørdag

To år etter terrorangrepet der 67 mennesker ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 50 mennesker sto i kø for å for å bli de første til å entre Westgate-kjøpesenteret i Kenyas hovedstad Nairobi. For å komme inn måtte de gjennom nyinstallerte metalldetektorer, ett av flere nye sikkerhetstiltak Westgate-kjøpesenteret har tatt etter terrorangrepet i september 2013.

Alle tegn etter angrepet var borte i det nyoppussede kjøpesenteret, hvor maskerte menn skjøt kalkulert rundt seg og kastet granater mot flyktende mennesker.

- I dag er vi glade for å være tilbake, og vi kan overbevise verden om at terrorisme ikke drar oss ned, sa Ben Mulla, en 34 år kommunikasjonsmedarbeider og overlevende etter angrepet.

- De var følelsesløse 34-åringen fortalte om de dramatiske øyblikkene - og dagene - inne i kjøpesenteret for to år siden. Selv hadde han kommet til senteret for å spise lunsj.

- Skytingen var intens, og jeg gikk for å gjemme meg i et blomsterbed. Jeg så fire terrorister (...). De skjøt mot meg, og kuler traff veggen og gikk videre inn i beinet mitt. De skjøt en sikkerhetsvakt rett foran meg, fortalte Mulla ifølge nyhetsbyrået AFP.

Angrepet ble utført av fire terrorister med tilknytning til den ytterliggående somaliske opprørsgruppen al-Shabaab, som videre har lenker til Al-Qaida. Én av terroristene var norsk.

- De var unge menn. De var følelsesløse. De så ut til å nyte hva de gjorde. Jeg vil aldri glemme ansiktene deres, sa Mulla.

Vil ikke leve i frykt Angrepet mot kjøpesenteret startet 21. september for to år siden og ble først avsluttet 24. september. I løpet av det fire dager lange terrorangrepet ble minst 67 mennesker, inkludert terroristene, drept og over 175 skadd.

Lørdag var Westgate endelig tilbake til normalen. Paul Mbugua som kom til kjøpesenteret sammen med kona og deres fire år gamle sønn, sa han ikke vil leve i frykt.

- Vi kan ikke la terrorisme ta kontroll over livene våre, sa Mbugua.

Nær 540 mennesker har blitt drept i terrorangrep i Kenya siden Westgate-angrepet i 2013, ifølge risikoanalyseselskapet Verisk Maplecroft. Tallene inkluderer de minst 148 menneskene som ble drept i al-Shabaab-angrepet mot et universitet i byen Garissa.

(NTB)

 WESTGATE:  Kjøpesenteret åpner igjen, to år etter terrorangrepet. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya
WESTGATE: Kjøpesenteret åpner igjen, to år etter terrorangrepet. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya Vis mer