Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorrapport på avveie

Forsvarets forskningsinstitutt sendte ut konfidensiell informasjon ved en tabbe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rapporten «Skitne bomber» redegjør for mulige terrorscenarier ved bruk av radiologiske våpen i Norge. Den ble først gitt lav sikkerhetsgradering, og sendt ut til et stort antall brukere. Ved en tabbe.

Konfidensielt

I ettertid har Forsvarets forskningsinstitutt oppdaget at rapporten slett ikke burde vært distribuert. Deler av innholdet er egentlig konfidensielt.

- Informasjonen er av en slik karakter at hvis den kommer til de som ønsker å misbruke den, så kan den bli misbrukt, sier avdelingssjef for avdeling Beskyttelse ved Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller, Jan Ivar Botnan til NRK Østlandssendigen.

Han innrømmer at dette er en uheldig feil.

- Ja, det ligger jo i sakens natur. Når vi har sendt ut denne rapporten, som inneholder konfidensiell informasjon, til mottakere som ikke er klarert for den type informasjon, så er det selvfølgelig uheldig. Derfor har vi valgt å trekke den tilbake.

Gradert

Rapporten som ved en feil ble gitt graderingen «begrenset» er ifølge NRK sendt ut i 163 eksemplarer til offentlige institusjoner, hovedsakelig i Oslo-området.

ØVELSE: Oslo ble tidligere i år sentrum for en storslagen terrorøvelse. Nå har en rapport om bruk av radiologiske våpen i landet kommet å avveie. Foto: Nina Hansen
ØVELSE: Oslo ble tidligere i år sentrum for en storslagen terrorøvelse. Nå har en rapport om bruk av radiologiske våpen i landet kommet å avveie. Foto: Nina Hansen Vis mer

Hvor mange av disse som ikke er sikkerhetsklarerte, har ikke Botnan oversikt over.

- Det har jeg ikke detaljert sett på, men det er grunn til å tro at noen på den lange mottakerlisten som ikke har et sikkerhetsapparat for å ta i mot og håndtere sensitiv informasjon, sier Botnan.

Hva denne sensitive informasjonen går ut på, kan heller ikke Botnan si noe om.

- Det kan jeg ikke gå inn på, for den er gradert, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!