Terrorredet knust

Den harde kjernen av de ansvarlige for terroren i Spania er nå enten fengslet eller døde, mener myndighetene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): Den antatte «hjernen» bak massakren 11. mars ble drept av sin egen bombe i Leganes lørdag. Spanias innenriksminister Angel Acebes anser nå at «den harde kjernen av dem som har begått terroraksjoner enten er fengslet eller døde».

- To eller tre personer kan ha unnsluppet før de omringede terroristene sprengte seg selv i lufta lørdag i Madrid-forstaden Leganes, sier Acebes.

Likevel anser nå myndighetene at de har fått hull på den verste terrorverkebyllen. Fire terrorister døde under politiaksjonen lørdag.

Ytterligere 15 er fengslet og siktet for massakren i Madrid 11. mars, der 191 omkom og 1900 ble såret. Acebes gratulerte sikkerhetsstyrkene med en flott jobb.

Forhindret attentater

En politimann døde og 15 ble såret i politiaksjonen lørdag. Den har ifølge Acebes forhindret flere attentater, som terroristene hadde planlagt.

I den utbombede leiligheten i Leganes fant politiet 200 lunter og 10 kilo dynamitt av samme type som ble brukt i Madrid-massakren, goma 2 eco.

Samme sprengstoff ble brukt i bomben plassert på jernbanesporet mellom Madrid og Sevilla fredag. En del av sprengstoffet i Leganes var klart til bruk, festet til lunter.

Acebes opplyste at Serhane Ben Abdelmajid Fakhet, kalt «Tunisieren» (35), døde av bomben lørdag. Fakhet anses som «hjernen» bak terrormassakren i Madrid.

«Tunisieren» var ifølge avisa El Mundo en religiøs fanatiker.

Hellig krig

Forhørsdommer Juan del Olmo anser Fakhet for å ha oppviglet til hellig krig, jihad. Ifølge politiet begynte han å planlegge et attentat i Madrid allerede i 2003. Han skal ha mottatt sine instruksjoner fra al-Qaida gjennom arabiske TV-kanaler.

Marokkanske Abdennabi Kounjaa, alias Abdallah, døde også lørdag. Han var en av seks personer politiet hadde etterlyst internasjonalt, som Fakhet. Det var ikke Asri Rifaat Anouar, det tredje forkullede liket i Leganes.

Den fjerde terroristen som omkom er ikke identifisert, men hadde på seg et belte med to kilo sprengstoff, slik som palestinske selvmordsbombere bruker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer