AVBRØT FERIEN: Justisminister Knut Storberget og statsminister Jens Stoltenberg møtte pressen om terrorsaken i dag. Foto: Scanpix
AVBRØT FERIEN: Justisminister Knut Storberget og statsminister Jens Stoltenberg møtte pressen om terrorsaken i dag. Foto: ScanpixVis mer

Terrorsaken satte stopper for ferien

Statsministeren og justisministeren snakker om terrorpågripelsene på pressekonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Har du informasjon i saken? Kontakt Dagbladet på 24000000, sms/mms til 2400 eller e-post 2400@db.no.

(Dagbladet): - PST har pågrepet tre personer som har inngått i et terrorforbund og planlagt en terroraksjon, sa PST-sjef Janne Kristiansen på en pressekonferanse tidligere i dag.

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget har avbrudt ferien og holderpressekonferanse om saken fra klokka 13.30.

- Alvorlig - Det er alvorlig når tre personer er siktet i en slik sak, men jeg vil understreke at dette er en etterforskningssak. Skyldspørsmålet er ikke avgjort, sier statsminister Jens Stoltenberg på pressekonferansen.

Både Stoltenberg og justisminister Knut Storberget er blitt holdt løpende orientert om PSTs arbeid med saken.

- Det å bekjempe terrorisme er viktig for regjeringen. Vi setter ytringsfriheten svært høyt, og må tåle at folk har ulike holdninger. Men vi har ingen toleranse for bruk av vold og terror for å nå sine mål. Vi vil skape trygghet for folk i Norge, sier Stoltenberg.

Han understreker at PST mener trusselbildet i Norge ikke er endret, og at det forsatt er lav risiko for et terroranslag i Norge.

- Saken er likevel en sterk påminnelse om at vi må være på vakt, at vi må følge med og etterforske. Vi må sørge for at sikkerhetstjenesten har de rammebetingelser de trenger, og vi har styrket og skjerpet samarbeidet med UDI de siste årene, sier Stoltenberg.

Statsministeren sier han og justisministeren avbrøt ferien for å understreke hvor alvorlig regjeringen ser på arbeidet med å bekjempe terrorisme.

Berømmer sikkerhetstjenesten - Jeg vil berømme sikkerhetstjenesten for det arbeidet de har gjort. Norge er et trygt land å bo i, sier Stoltenberg som mener saken minner oss om at heller ikke Norge er forskånet fra farene ved terrorvirksomhet.

- Folks trygghet er grunnleggende. Det skal ingen kunne ta fra oss, sier Knut Storberget.

Justisministeren sier han har vært godt orientert om denne saken, og forsikrer om at allmennheten ikke har vært i fare.

De siktede Slik beskriver PST de tre mennene som er siktet i saken:

Person 1: En mann (39) med uigursk bakgrunn som kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og fikk innvilget norsk statsborgerskap i 2007.

Person 2: En irakisk/kurdisk mann (37) som kom til Norge i 1999 og fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag. Han har i dag permanent oppholdstillatelse i Norge.

Person 3: En usbekisk mann (31) som kom til Norge i 2002 som asylsøker. Denne ble avslått, men han fikk senere opphold i Norge på grunnlag av familiegjenforening. Han har i dag permanent oppholdstillatelse i Norge.

Personene har vært under etterforskning av PST i en periode.

Tatt i dag tidlig - PST har hatt tilstrekkelig kontroll på personene i denne perioden. Det har i denne saken vært nødvendig med metodebruk, og vår vurdering er at allmennheten ikke har vært i fare. Vi har ikke stått, og står heller ikke nå overfor akutt terrorfare, men trusselbilde i Norge blir gradvis mer likt det vi har sett i land hvor terroraksjoner er blitt gjennomført, sier PST-sjef Janne Kristiansen.

Pågripelsene skjedde like før klokka ni i dag. I en koordinert politiaksjon ble to av personene pågrepet i Oslo, mens den tredje siktede ble pågrepet i Tyskland.

Alle de tre siktede knyttes til ekstrem islamisme, men det er ikke kjent hva som var målet for terrorhandlingene som skal ha blitt planlagt.

- De tre er foreløpig siktet for å ha inngått forbund om å gjennomføre en terrorhandling. Vi har skjellig grunn til mistanke. Strafferammen  er 12 års fengsel, sier statsadvokat Jan Glent.

Norsk politi vil ikke si noe om når eller hvor den planlagte terroraraksjonen skulle finne sted, av hensyn til etterforskningen. Politiet ble tvunget til å gå til pågripelser i dag, fordi de visste at saken ville sprekke i internasjonale medier.

- De tre siktede har vært overvåket og vi har bevisst ventet med pågripelser for å samle informasjon. I slutten av forrige uke fikk vi vite  at saken ville bli omtalt i internasjonal presse. Derfor valgte vi å gå til pågripelse, i frykt for bevisforspillelse, sier Janne Kristiansen.

Alle de tre pågrepne har tilknytning til Oslo. De to som ble pågrepet i Norge i dag vil trolig bli framstilt for varetektsfengsling på lørdag, får Dagbladet opplyst. Politiet har foreløpig ikke planlagt flere pågripelser i saken.

De tre pågrepne skal ha tilknytning til Al-Qaida, og politiet tror det er de samme Al-Qaida-toppene som planla angrep i New York og  Manchester som planla angrepet som resulterte i dagens pågripelser.

Amerikansk og norsk sikkerhetspoliti har i over et år kartlagt de tre mennene, som skal ha planlagt bombeangrep i New York og Storbritannia.