Terrorsiktede Anders Dale knyttes til økt sikkerhet på amerikanske fly

Den 35 år gamle nordmannen, som er på USAs terrorliste og siktet av PST, var årsaken til at amerikanske myndigheter trappet opp sikkerheten på fly til USA.

SIKTET: Norske Anders Dale er satt på USAs terrorliste og siktet av PST. Foto: Privat
SIKTET: Norske Anders Dale er satt på USAs terrorliste og siktet av PST. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): - En nordmann som ikke ser ut som en typisk radikal, muslimsk ekstremist, og som kanskje forsvinner mer i mengden, er med sin ekspertise i å lage bomber og reisedokumentene i orden akkurat den trusselen jeg tror departementet for indre sikkerhet er bekymret for, sier Texas-representanten Michael McCaul til Fox News.

Forrige uke gjorde PST det kjent at de har siktet og etterlyst 35-åringen Anders Dale fra Akershus fordi han har sluttet seg til den jemenittiske grenen av al-Qaida - Al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP). 15. juli ble det kjent at mannen var ført opp på amerikanske myndigheters liste over globale terrorister.

Økt sikkerhet Ifølge amerikanske etterretningskilder mistenkes Dale for å fått opplæring av al-Qaidas dyktigste kjemiker - Ibrahim Hassan Tali al-Asiri.

al-Asiri knyttes til en rekke terroranslag. Blant annet laget han den såkalte «trusebomba» som ble brukt av nigerianeren Umar Farouk Abdulmutallab under det mislykkede 1. juledag-angrepet på flight 253 over Detroit i 2009.

Flere kilder i den amerikanske Kongressen bekrefter overfor Fox News at den etnisk norske 35-åringen knyttes direkte til det høynede sikkerhetsnivået på fly som kommer til USA. Passasjerer på direkteruter til USA er blant annet blitt nødt til å slå av og på mobiltelefonen og vise at den fungerer, skriver NTB.

- al-Qaida har ikke gitt opp trusselen mot luftfarten. Jeg kan ikke understreke det tydelig nok. Trusselen var der før 11. september, og den er til og med større nå etter 11. september, sier McCaul, som er leder for Kongressens komite for indre sikkerhet.

Med al-Qaida i Jemen som stiller med teknisk ekspertise, og de vestlige rekruttene i Syria som utgjør arbeidskraften, er nordmannen den nye terrortrusselens ansikt, mener McCaul.

Flere vestlige al-Asiri, som er et av hovedmålene for amerikanske droneangrep, skal ha lært opp andre al-Qaida-medlemmer til å lage ikke-metalliske bomber som en forsikring i tilfelle han selv blir drept.

Foruten Dale skal al-Qaida ifølge McCaul, ha vervet flere med vestlig bakgrunn.

- Vi har vest-europeere. Vi har noen amerikanere. Vi har australiere. Utenlandske krigere som får opplæring i dette, og det gir meg stor grunn til bekymring for deres muligheter til å iverkesette en bombing av et fly, sier McCaul.

Dale reiste til Jemen i 2008 etter å ha konvertert til islam. Her skal han, ifølge myndighetene, ha blitt en del av al-Qaida og fått opplæring i å lage bomber før han forlot landet i 2011. Myndighetene mistenker at han på et tidspunkt dro til Syria, men hans nåværende oppholdssted er ikke offentlig kjent.

- Terroropplæring 2. juli i år besluttet de amerikanske Department of Homeland Security å iverksette nye strengere regler for sikkerheten om bord på fly inn til USA fordi de mener det fantes en troverdig terrortrussel. De nye sikkerhetstiltakene krever blant annet at mobiltelefoner må slås av og på. 

15. juli ble Dale plassert på USAs terrorliste.

- Som en del av AQAP har Dale fått terroropplæring og lært å lage bombebelter, improviserte eksplosive apparater og større eksplosiver som brukes i bilbomber, skrev det amerikanske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer