Terrorsiktede blir tema i Bandidos-drap

Ankesaken starter i Borgarting lagmannsrett i dag. Nye opplysninger legges fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet.no): Jan Ivar Ringstad (38) ble i desember i fjor dømt til 11 års fengsel for drapet på Bandidos-medlem Lennart Faugli i Mysen 13. mars 2006. Både Ringstad og påtalemyndigheten anket straffen. I dag er det klart for runde to i Borgarting lagmannsrett.

Fakta Mysen-drapet

* 13. mars 2006: Jan Ivar Ringstad (37) skjøt og drepte Lennart Faugli (31). Han ble dømt til 11 års fengsel for overlagt drap i Heggen og Frøland tingrett denne uka. Ankesaken starter i Borgarting lagmannsrett i dag.

* 21. september 2005: To menn (29 år) er siktet for å ha avfyrt 23 skudd med en UZI maskinpistol mot leiligheten der Ringstad, samboeren og sønnen hennes sov. De samme mennene er den antatte hovedmannen i den såkalte terrorsaken og hans kamerat.

* 5. oktober 2003: Jan Ivar Ringstad slo Lennart Faugli med minst 20 slag med batong. Ringstad hevder han beskyttet seg fordi Faugli truet ham på livet i forkant av slagsmålet.

Der vil det trolig legges frem nye opplysninger om den såkalte «skytesaken» mot boligen til Jan Ivar Ringstad.

Onsdag 21. september 2005 i 03-tiden ble det skutt med en Uzi maskinpistol mot boligen til Jan Ivar Ringstad i Askim. Ringstad, hans samboer og hennes sønn sov i huset. Det ble til sammen løsnet 23 skudd mot boligen og Ringstad ble truffet i hofta.

Faugli mistenkt for skytinga

I forrige runde av «Faugli-saken» holdt aktoratet fast på at det ikke fantes noen siktede i skytingen mot Ringstad, men i april i år siktet Politiets sikkerhetstjeneste to menn for skytingen - nemlig den antatte hovedmannen (29) i den såkalte terrorsaken og hans kamerat (29).

Dagbladet.no kjenner til at det har vært telefonisk kontakt mellom Lennart Faugli og den terrorsiktede kameraten en rekke ganger i ukene før skytingen mot Ringstad. Lennart Faugli var lenge mistenkt for skytingen mot Ringstad, men han var på ferie i Tyrkia natta da skuddene falt.

Etter det Dagbladet.no erfarer opprettholdt politiet likevel statusen hans som mistenkt i skytingen, da de mener han har fått andre til å utføre gjerningen for ham- nemlig de to terrorsiktede mennene.

Disse var også på plass i begravelsen til Lennart Faugli ni dager etter at Bandidos-mannen ble drept 13. mars 2006. På vei ut av Heggen- og Frøland tingrett ble han skutt og drept med 14 skudd av Jan Ivar Ringstad. Han erkjenner forsettlig drap, men ikke overlagt slik han ble dømt for i fjor.

SIKRER BEVIS: Politiet sikret bevis fra åstedet der Jan Ivar Ringstad skjøt og drepte Lennart Faugli med 14 skudd da han ble fraktet ut av tingretten i Mysen 21. mars i fjor. Foto: Henning Lillegård
SIKRER BEVIS: Politiet sikret bevis fra åstedet der Jan Ivar Ringstad skjøt og drepte Lennart Faugli med 14 skudd da han ble fraktet ut av tingretten i Mysen 21. mars i fjor. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Jeg ser for meg at dette blir en reprise av forrige runde, sier statsadvokat Olav Helge Thue til Dagbladet.no.

Han vil ikke stille som aktor i saken i morgen, men har gitt oppgaven videre til statsadvokatkollega Petter Mandt.

- Hovedtemaene i lagmannsretten blir om drapet var overlagt eller forsettlig, sier Ringstads forsvarer, Thomas Randby, til Dagbladet.no.

- «Naturlig» fluktvei

Den 29 år gamle kameraten som er siktet etter terrorparagrafen, skal blant annet knyttes til skyteepisoden i Askim gjennom en Mercedes observert på vei bort fra rekkehusleiligheten etter skytingen.

Etter det Dagbladet.no kjenner til skal det ha vært en politipatrulje fra Follo som observerte bilen rundt én kilometer fra åstedet da de var på utrykning til stedet etter å ha fått melding om skytingen.

Ifølge politiet møtte de bilen på det som beskrives som en «naturlig» fluktvei fra stedet- ikke hovedveien, men en mer utenforliggende strekning.

Politipatruljen noterte først en bokstav feil i bilnummeret de observerte, men har etter det Dagbladet.no vet senere identifisert bilen til å tilhøre 29-åringen som altså er siktet i den såkalte terrorsaken.

Terrorsiktede blir tema i Bandidos-drap

Bilen ble også registrert cirka én time etter skyteepsioden på vei inn til Oslo da bombrikken i bilen ble registrert i bomstasjonen på vei inn til hovedstaden.

Etter det Dagbladet.no kjenner til mener politiet dette passer i forhold til tiden det tar å kjøre fra åstedet hvor skuddene falt, om den utenforliggende veien som gikk via Lillestrøm, og inn til Oslo.

Nødvergespørsmål

Skytingen mot Ringstads hus i september 2005, kom etter en langvarig konflikt med det tidligere drapsdømte Bandidos-medlemmet Lennart Faugli (31) i Mysen.

Ringstad skal ha vært overbevist om at et kriminelt miljø stod bak, og at skuddene var gjengjeldelse for den massive volden han påførte 31-åringen utenfor Station Pub i Mysen da Ringstad jobbet som dørvakt der om kvelden høsten 2003.

Dette blir også et av hovedtemaene i ankesaken som starter i morgen.

- Det vil tas stilling til om slåsskampen mellom Ringstad og Faugli i 2003 var i nødverge fra Ringstads side eller ikke, sier forsvarer Randby.

Umiddelbart etter skuddene mot rekkehuset, ble Ringstad flyttet til hemmelig sted under politibeskyttelse.

Etter fem måneder i frykt for sitt eget liv, ble han den 13. mars 2006 drapsmann.

Mennene som er siktet for skytingen mot Jan Ivar Ringstad er i tillegg siktet for å ha forberedt terroranslag mot den amerikanske og israelske ambassaden i Oslo.

De to er også siktet for å avfyrt 13 skudd mot Det mosaiske trossamfunns synagoge i Oslo. Den antatte hovedmannen i terrorsaken er også siktet for å ha løsnet 17 skudd mot soverommet til en T5PC-topp i Asker i august 2006.

Det er satt av åtte dager til ankesaken.

SLIK BLE DET SKUTT: Politiet foretok en rekonstruksjon av skytinga mot boligen til Jan Ivar Ringstad etter hendelsen. Bildet ble lagt fram som bevis i tingretten mot Ringstad i fjor høst.
DRAPSDØMT: Jan Ivar Ringstad (38) ble dømt til 11 år i fengsel for overlagt drap på Lennart Faugli i tingretten i fjor. I dag starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett.
DREPT: Bandidos-medlemmet Lennart Faugli ble drept 21. mars i fjor. Det var en årelang konflikt mellom han og mannen som har erkjent drapet på ham- Jan Ivar Ringstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer