Terrorsiktede briter kjøpte «Islam for dummies» før de dro til Syria

Sa til familien at de skulle på ferie og studietur.

NETTHANDLET: Mohammed Ahmed (til venstre) og Yusuf Sarwar netthandlet bøker før de dro til Syria. Foto: West Midlands police og Amazon
NETTHANDLET: Mohammed Ahmed (til venstre) og Yusuf Sarwar netthandlet bøker før de dro til Syria. Foto: West Midlands police og AmazonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to unge britene Yusuf Sarwar og Mohammed Ahmed ble i juli i år siktet for terrorhandlinger begått i Syria.

De dro til Tyrkia i mai i fjor. Den ene fortalte hjemme at han skulle på ferie, den andre at det var en del av studiene. Men ifølge politiet dro de raskt over grensa til Syria.

Mennene ble pågrepet da de landet på Heathrow da de kom hjem i januar i år. Politiet fant da rester av eksplosiver på klærne derees. På en minnebrikke i et digitalkamera fant de i tillegg tusenvis med bilder fra krigsområdene, og politiet har publisert to av disse der Sarwar og Ahmed poserer med våpen. 

Netthandlet Politiet ransaket også hjemmene deres, og fant da propaganda fra IS (tidligere ISIL) og martyr-litteratur. I tillegg oppdaget de en detalj som i sommer fant veien til britiske medier: At de to hadde kjøpt bøkene «Islam For Dummies», «the Koran For Dummies» og «Arabic For Dummies» på Amazon.

New Statesman skriver at det ikke er mulig å finne et bedre bevis på at «den moderne jihadist-bevegelsen» har lite med islam å gjøre. New Statesman henviser til en rapport fra den britiske etterretningstjenesten MI5 fra 2008, som blant annet fortalte at mange unge briter som knyttet seg til islamistiske terrororganisasjoner ikke praktiserte troen sin regelmessig, at de manglet koran-kunnskap og kunne regnes som religiøse noviser.

Rapporten viser i det hele tatt at de aktuelle mennene skiller seg i liten grad ut fra resten av befolkningen, noe som også gjenspeiles i hvordan innbyggere og myndigheter i mange europeiske land har opplevd at at unge, vestlige studenter, rørleggere, lagerarbeidere og skoleelever har sluttet seg til IS, verdens kanskje mest brutale terrorbevegelse?.

Behov for identitetsdannelse Psykologspesialist Pål Grøndahl sa i går til Dagbladet at det er flere faktorer fra generell utviklingspsykologi som kan forklare hvorfor ungdom bosatt i det norske velferdssamfunnet ofrer alt de har for å slutte seg til en terrorbevegelse i Midtøsten.

- Det kan være et veldig stort behov for identitetsdannelse, at man som ung er impulsiv og ukritisk, og det finnes også et element av spenning. Noen kan også ha blitt veldig engasjert av disse ideene, og sett det forføreriske i videosnutter og propagandamateriale de kommer over på nettet, sa Grøndahl.

Mohammed Ahmed, som tidligere jobbet som postmann, hadde i forkant av turen ifølge politiet fortalt venner at han vurderte å dra til Yemen, men at han ble anbefalt å dra til Syria etter samtaler med ekstremister i Danmark og Sverige.

I Syria skal de to britiske mennene ha sluttet seg til gruppa Kataib al-Muhajireen, ifølge The Guardian