TAUS: Politiadvokat Line Nygaard ønsker ikke å røpe enkeltdetaljer fra etterforskningen, men vil ha Bujak varetektsfengslet i fire uker. Foto: Håkon Eikesdal
TAUS: Politiadvokat Line Nygaard ønsker ikke å røpe enkeltdetaljer fra etterforskningen, men vil ha Bujak varetektsfengslet i fire uker. Foto: Håkon EikesdalVis mer

- Terrorsiktede Bujak kan ødelegge bevis

Terrorsiktede Shawan Bujak varetektsfengslet i fire uker, hvorav to i full isolasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er helt i tråd med påstanden PST la ned da fengslingsmøtet begynte klokka 13 i dag. PST ba om lukkede dører under fengslingsmøtet for den terrorsiktede irakeren Shawan Sadek Saeed Bujak. De to medsiktede er også varetektsfengslet i fire uker.

Bujak kom onsdag til Gardermoen etter at han ble pågrepet i Tyskland. I går kveld satt han i avhør ved Sandvika politistasjon.

- Meningsløs - Dette var ikke overraskende. To andre er varetektsfengslet på samme siktelse, sier Bujaks forsvarer Arvid Sjødin til Dagbladet.

- Bujak mener siktelsen er meningsløs, sier advokat Sjødin.

Han gjør det klart at han trolig ikke vil anke.

- Det er greit å vente en stund på å bringe inn en høyere rett, sier Sjødin, selv om han mener det ikke er noen ting som tyder på at siktelsen stemmer.

- Det er ikke snakk om bevis, men en mistanke, sier Sjødin.

Ransakinger Dagbladet skrev i dag om PSTs hovedbevis mot den terrorsiktede 37-åringen, som nekter for å ha vært involvert i planleggingen av terror i Norge.

Etterforskerne har foretatt flere såkalte hemmelige ransakinger hjemme hos 37-åringen på Grefsen i Oslo, får Dagbladet opplyst. Disse ransakingene blir utført uten at siktede vet om det. PSTs hovedkvarter ligger bare 500 meter unna, i Nydalen.

Aceton og mel I kjellerboden ble det funnet en stor flaske med hydrogenperoksid av høy konsentrasjon, to mindre flasker av det samme stoffet, aceton, to liter med flytende veske og mel, får Dagbladet opplyst.

Dette er hovedingrediensene for å lage acetonperoksidbombe, også omtalt som «Satans mor».

- Dagbladet omtaler i dag ting som ikke jeg visste om, sier Sjødin.

Årsaken til at PST ønsket full isolasjon var ifølge politiadvokat Line Nygaard frykten for at Bujak vil ødelegge bevis på utsiden om han får muligheten til å kommunisere med andre fanger.

Bevisforspillelse - Det er motivert med faren for bevisforspillelse. Det er mange muligheter for hvordan det kan foregå, sier Nygaard til Dagbladet.

Bujak har hevdet hardnakket at han ikke kjenner medsiktede David Jakobsen, mens han har erkjent å vite hvem Mikael Davud er. Nygaard ønsker ikke å kommentere hvorfor PST likevel mener Jakobsen og Bujak har del i samme terrorplan.

- Jeg kan ikke kommentere enkeltheter i etterforskningen, gjør hun det klart.

Forsvarer Sjødin mener at Bujaks sak står i en særstilling, i forhold til de to medsiktede.

— Det har vel aldri skjedd at en iraker har engasjert seg nevneverdig i uigurenes sak, sier Sjødin. Mikael Davud, som er utpekt som hovedmann i saken, er uigur.
 

- DAGBLADET VET MER ENN MEG: Advokat Sjødin ønsket at hans klient ble satt fri. Foto: Håkon Eikesdal
- DAGBLADET VET MER ENN MEG: Advokat Sjødin ønsket at hans klient ble satt fri. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer