LØSLATES:   David Jakobsen slipper ut av varetektsfensel i løpet av ettermiddagen eller kvelden. Foto: Scanpix
LØSLATES: David Jakobsen slipper ut av varetektsfensel i løpet av ettermiddagen eller kvelden. Foto: ScanpixVis mer

Terrorsiktede David Jakobsen løslates

Anken til høyesterett er forkastet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Terrorsiktede David Jakobsen løslates likevel fra vareteksfengsel i dag.

- Anken til høyesterett er forkastet, og da må han løslates. Det vil skje i løpet av ettermiddagen eller kvelden, opplyser Jakobsens forsvarer, advokat René Ibsen til Dagbladet.

Ibsen informerte i ettermiddag sin klient om rettens beslutning.

- Han er selvfølgelig veldig glad, sier Ibsen.

Ikke unndragelsesfare Borgarting lagmannsrett besluttet i går å løslate Jakobsen. De fant at det ikke forelå unndragelsesfare og at det ikke er sannsynlig at han kan forspille bevis om han løslates.

Den terrorsiktede usbekeren har tidligere samtykket til møteplikt om han løslates.

PST anket kjennelsen umiddelbart, men anken ble altså forkastet. Det betyr at lagmannsrettens avgjørelse blir stående.

31-åringen er sammen med Mikael Davud (39) og Shawan Sadek Saeed Bujak (37) siktet for å ha inngått et terrorforbund, med sikte på å utføre et angrep i Norge eller utlandet med sprengstoff basert på hydrogenperoksid.

Jakobsen var forut for pågripelsene  PSTs informant, men ble likevel siktet for terrorplanleggingen han skal ha deltatt i før han startet samarbeidet med politiet.

Siktelsen styrket Usbekeren kjøpte flasker med hydrogenperoksid i falskt navn, på oppdrag fra Davud, men nekter for kjennskap til terrorplanleggingen.

Ifølge tilståelsen til siktede Bujak planla han og Davud bombeangrep mot Jyllandsposten i Danmark og å skaffe våpen for å skyte Muhammed-tegner Kurt Westergaard. Davud har på sin side hevdet at han helt på egen hånd planla et stort bombeangrep mot den kinesiske ambassaden i Oslo.

Politiets sikkerhetstjeneste fester imidlertid ikke lit til Davuds ambassade-historie, og jobber ut fra at det er Bujaks forklaring som er den riktige. På tross av beslutningen om løslatelse, mener ogs lagmannsretten at siktelsen mot ham i terrorsaken er styrket.