Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIXVis mer

Terrorsiktede fengsles i fire uker

Begge de terrorsiktede i Norge varetektsfengsles i fire uker, hvorav to uker i full isolasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Både David Jakobsen (31) og Mikael Davud (39) er i Oslo tingrett i kveld besluttet varetektsfengslet med alle restriksjoner.

De to får brev- og besøksforbud og forbud mot å lese aviser eller se tv i hele fengslingsperioden, og er i første omgang ilagt fullstendig isolasjon i fengselet i to uker.

PST ba om åtte ukers fengsling for de to terrorsiktede, men får altså bare halvparten så lang tid til å etterforske terrorsaken videre før et nytt rettsmøte, om tingrettens kjennelse blir gjeldende.

Kjennelsene etter dagens fengslingsmøter er unntatt offentlighet, og rettens vurderinger bak slutningene er derfor ikke kjent.

Den usbekiske Jakobsen og uigur-kineseren Davud er sammen med den irakiske kurderen Shawan Sadek Saeed Bujak (37) alle siktet etter Straffelovens 147a, for å ha inngått terrorforbund. Grunnlaget for siktelsen er at Politiets sikkerhetstjeneste mener trioen skulle gjennomføre et eller flere terrorangrep på norsk jord, ved hjelp av hydrogenperoksid-baserte bomber.

Bombestoffet var bestilt fra et apotek ved legevakten i Oslo, men før det kom i hendene på de terrormistenkte hadde PST-personell byttet  ut hydrogenperoksiden med et ufarlig stoff.

Tidligere i dag kom det fram at en av de siktede, David Jakobsen, har vært PSTs informant i over et halvt år før de tre ble pågrepet. Han fortalte imidlertid ikke den gang om kjøpet av bombeingrediensen - og visste ikke at han i lang tid allerede var overvåket av sikkerhetstjenesten.

Årsaken til at Jakobsen ringte politiet i november i fjor, skal ha vært at han fikk kalde føtter da han ble bedt om å skaffe blant annet falske pass for at en viktig utlending skulle komme seg til Norge.