Terrorangrepet på New Zealand

Terrorsiktede gliste i retten

Brenton Tarrant ble varetektsfengslet i tre uker.

VARETEKTSFENGSLET: Branton Tarrant (28) ble i dag varetektsfenglset. Dommeren ba forografene om å sladde ansiktet til den siktede før publisering. Foto: AFP
VARETEKTSFENGSLET: Branton Tarrant (28) ble i dag varetektsfenglset. Dommeren ba forografene om å sladde ansiktet til den siktede før publisering. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

28-årige Brenton Tarrant kom barføtt og kledd i hvit drakt inn i retten i New Zealand seint fredag kveld norsk tid. Han flirte og viste et tegn som skal symbolisere «hvit makt» under fengslingsmøtet.

Han ble varetektsfengslet i tre uker.

For øyeblikket er han siktet for ett tilfelle av drap, men flere siktelser vil komme, varslet dommeren. Politiet bekrefter også at dette vil gjøres kjent så snart som mulig.

Sikkerhetsoppbudet for anledningen var stort i domstolen i Christchurch. Rundt 50 journalister befant seg i det stappfulle rettssalen da siktede møtte opp.

Ifølge NRK møtte Tarrant opp med et kutt på overleppa. Han var stille under fengslingsmøtet.

NB! STERKE INNTRYKK: I 17 minutter sendte den antatte New Zealand-gjerningspersonen, som utgir seg for å hete Brenton Tarrant, live i sosiale medier. Dette er noe av det han streamet. Vis mer

Ransaker hjemmet

Terrorangrepet fredag har så langt krevd 49 liv. Over 20 mennesker er alvorlig eller kritisk såret etter at gjerningsmannen gikk inn under fredagsbønnen i moskeene og skjøt mot alle han så.

Politiet orienterte om hvor de står i saken natt til lørdag. Der opplyste han blant annet at Tarrants hjem nå ransakes.

- Vet du noe som helst, si noe, sa politiet på en pressekonferanse natt til lørdag.

Bush sier at det gikk 36 minutter fra de ble varslet om hendelsen til den mistenkte ble pågrepet. Han sier politifolkene satte seg selv i stor fare under pågripelsen, da det var eksplosiver og våpen i bilen. Tarrant ville heller ikke bli pågrepet.

Familien samarbeider

Den australske familien til mannen som er siktet for å ha stått bak moské-massakrene på New Zealand, samarbeider med australsk politi, skriver NTB.

Det bekrefter politisjef Mick Fuller i delstaten New South Wales i Australia. Familien kontaktet politiet etter å ha sett nyhetene om at 49 ble drept i skytinger i to moskeer i Christchurch på New Zealand.

49 drept

Gjerningsmannen beskrives som en høyreekstremist. Ifølge nyhetsbyrået AFP er angrepet det verste som noen gang er blitt rettet direkte mot muslimer i et vestlig land.

Bare timer etter at han hadde annonsert angrepet på et nettforum, tok han seg inn i Noor-moskeen i byen Christchurch på New Zealand. Ikledd militærjakke, hjelm og briller skal han ha drept 41 mennesker i moskeen. Kort tid seinere ble det meldt om skyting i Linwood-moskeen i samme by. Der ble sju drept, ifølge politiet, mens det er uklart hvor det siste offeret ble skutt.

Massakren på New Zealand ble, i tillegg til å bli annonsert på forumet 8chan, livestreamet på Facebook. Deretter ble den spredt på alle mulig slags fora og nettsteder verden rundt. Det samme ble den antatte terroristens 74-siders manifest.

Ifølge CNN ble det også lagt ut innlegg på Twitter knyttet til angrepet. Facebook-sidene ble tatt ned og Twitter slettet den antatte gjerningsmannens profil, men videoen hadde allerede spredt seg som ild i tørt gress.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer