TOK PC: Politiets sikkerhetstjeneste har foretatt flere hemmelige ransakinger hjemme hos terrorsiktede Mikael Davud på Ullevål i Oslo. Foto: Truls Brekke
TOK PC: Politiets sikkerhetstjeneste har foretatt flere hemmelige ransakinger hjemme hos terrorsiktede Mikael Davud på Ullevål i Oslo. Foto: Truls BrekkeVis mer

- Terrorsiktede hadde kontakt med al-Qaida via e-post

PST har grunn til å tro at terrorsiktede Mikael Davud har hatt kontakt med angivelige al-Qaida-medlemmer via e-post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste har foretatt flere hemmelige ransakinger hjemme hos terrorsiktede Mikael Davud (39) på Ullevål i Oslo. I tillegg til beslag av gjenstander, blant annet ei 0,33 liters flaske med hydrogenperoksid, har etterforskerne konsentrert seg om 39-åringens PC.

Etter det Dagbladet får opplyst, har PST grunn til å tro at den terrorsiktede uiguren har hatt kontakt via e-post med angivelige medlemmer av al-Qaida.

Etterforskerne skal ha interessert seg for et fåtall mottakeradresser. Ved hjelp av utenlandske etterretnings-organisasjoner, undersøker nå PST om e-postadressene kan knyttes til al-Qaida, får Dagbladet opplyst.

Nekter Forsvareren til Davud, advokat Carl Rieber-Mohn, bekrefter at PC-en til klienten er beslaglagt.

— Har din klient hatt e-postkontakt med personer som politiet knytter til al-Qaida?

— Det vet jeg ikke, svarer Rieber-Mohn.

— Hva mener din klient om at påtalemyndigheten knytter han til et terrornettverk?

FORSVARER DAVUD: Advokat Carl Rieber-Mohn. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
FORSVARER DAVUD: Advokat Carl Rieber-Mohn. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

— Etter å ha blitt forelagt de såkalte bevisene i saken, nekter han for å ha gjort noe galt eller straffbart, sier Rieber-Mohn, som ikke har
møtt sin uigurkinesiske klient siden etter fengslingsmøtet mandag.

Forsvareren har ikke greid å skaffe tolk som kan møte i Ila fengsel i Bærum før i morgen.

— Det er bare tre registrerte tolker i Norge som mestrer dette tyrkiskættede språket med arabiskliknende alfabet. Tolken var til stede under fengslingsmøtet mandag, men forsvant ut bakveien før retten var hevet. Hans anonymitet og sikkerhet er avgjørende i denne vanskelige situasjonen, sier advokat Rieber-Mohn til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Dypt ulykkelig Tolken har brukt mye av gårsdagen til telefonkontakt med Davuds kone.

— Hun skjønner så lite norsk at hun ikke greier å følge med i nyhetsbildet uten hjelp. Hun er dypt ulykkelig og har det veldig vondt. Hun har vanskelig for å fatte det som nå kommer fram om mannen. Jeg har snakket med PST om hennes situasjon, og vi er enige om et sikkerhetsopplegg, sier Rieber-Mohn, som først vil ta stilling til påkjæring av varetektsfengslingen når han kan kommunisere med Davud i morgen.