Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIXVis mer

Terrorsiktede holdes fengslet

Anken fra Davud og Jakobsen avvist av Lagmannsretten i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Borgarting lagmannsrett avviste i ettermiddag anken som ble levert fra advokatene til to av de terrorsiktede etter at de ble besluttet fengslet i tingretten.

Det betyr at både Mikael Davud (39), David Jakobsen (31) og Shawan Sadek Saeed Bujak (37) blir sittende varetektsfengslet i fire uker, hvorav minst to uker i full isolasjon.

Alle de tre er siktet for å ha vært en gruppe som planla terrorangrep i Norge med bomber basert på blant annet hydrogenperoksid, og ble pågrepet i en koordinert politiaksjon i Oslo og Tyskland 8. juli. Alle nekter straffskyld, og benekter å ha bånd til noen terrorgruppe.

Det var Davud og Jakobsen som anket kjennelsen om fire ukers varetekt fra Oslo tingrett, en kjennelse som nå blir stående.

Den siste siktede, Bujak, valgte i går å la være å anke den første fengslingskjennelsen. Han vil imidlertid trolig begjære seg løslatt i rettsmøtet på mandag, noe som ifølge Arvid Sjødin vil innebære en ny behandling av hele fengslingsspørsmålet for hans klients del.

Stanset avlytting I et prosesskriv til lagmannsretten denne uka vektla forsvarerne til Jakobsen at PST avsluttet avlyttingen av både ham og medsiktede Bujak to måneder før pågripelsene, og at dette viser at politiet mangler beviser mot de to.

Men lagmannsretten mener altså at dette ikke rokker ved at det er skjellig grunn til mistanke om at begge har vært en del av terrorforbundet.

Etter det Dagbladet får opplyst, valgte PST fra mai til juli i år, etter å ha brukt enorme ressurser blant annet på å tolke de utenlandske samtalene, å konsentrere avlyttingen om Davud. Dette fordi samtalene Jakobsen og Bujak hver for seg hadde uten Davud, ga mindre resultater. I praksis mente sikkerhetstjenesten at nøkkelsamtalene bare skjedde da «hovedmannen» deltok i kommunikasjonen. Påstått mistenkelige samtaler mellom hver av de andre siktede og Davud ble altså ennå fanget opp, selv om bare sistnevnte var massivt avlyttet.

Full isolasjon Da de tre terrorsiktede ble besluttet fengslet, ble de ilagt full isolasjon i to uker av fengslingsperioden. På mandag vil PST gå til retten og be om at også de siste to ukene blir i full isolasjon, for alle de siktede.