Terrorsiktede Mikael Davud truer med sultestreik

Har fått eget kjelesett og kjøkken, men det er ikke godt nok.

ILA FENGSEL: Ila fengsel sier at de har strukket seg langt for å etterkomme terrorsiktede Mikael Davuds krav til mat. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
ILA FENGSEL: Ila fengsel sier at de har strukket seg langt for å etterkomme terrorsiktede Mikael Davuds krav til mat. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mikael Davud er siktet for terror. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener han og to andre planla et terrorangrep på norsk jord. PST hevder også at de siktede skal ha forsøkt å kjøpe det svært ustabile sprengstoffet hydrogenperoksid.

Davud har vært varetektsfengslet siden 12. juli i fjor, og allerede i høst klaget han på maten han får i Ila fengsel.

- Davud lever nå på en kost bestående av ris, tomater og gulrøtter, sa den terrorsiktedes forsvarer, advokat Arild Humlen.

- Gått ned 10 kg Ila fengsel svarte med at de har gitt ham egne kasseroller han kan tilbrede mat i, men at de ikke kan tilby ham en egen komfyr for å sikre at maten han spiser ikke er kommet i kontakt med svin.

Nå er det mars og maten i Ila fengsel er fortsatt ikke bra nok for den terrorsiktede uigurske muslimen. I kveld truer han gjennom sin advokat med å gå til sultestreik fordi fengselet ikke klarer å gi ham mat som er i henhold til hans religiøse overbevisning.

- Problemet er at fengselet ikke klarer å skaffe min klient mat han kan spise. Dette har vært et problem i flere måneder, og min klient har gått ned mer enn ti kilo siden han ble satt i varetekt, sier Davuds forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn til NRK.

- Forsøker å tilrettelegge Det er frykten for spor av svinekjøtt i maten, som gjør at han ikke kan spise fengselsmaten. Han får heller ikke tatt imot mat forsvareren hans har med seg, for da må han gjennom kroppsvisitering, noe som også går utover hans religiøse overbevisning.

— Davud er ikke dømt for noe og er derfor å regne som deg og meg. Han bør derfor også ha de samme ordninger. Han har vært fleksibel og selv kommet med forslag til ordninger uten at dette har endret forholdene, sier advokat Rieber-Mohn til NRK.

Direktør Knut Bjarkeid på Ila fengsel mener de har strukket seg langt for å etterkomme Davuds krav om mat som er i overenstemmelse med hans religiøse overbevisning.

- Vi forsøker å tilrettelegge dette innen rimelige grenser. Davud er imidlertid i Norge og må til en viss grad tilpasse seg det, sier Bjarkeid.

Fengselsdirektøren sier at Davud får både grønnsaker og fisk som han kan tilbrede på et eget avdelingskjøkken. Han har også fått eget kjelesett for å hindre at tilbredningsmidlene har vært i kontakt med svin.

- SULTESTREIK: Mikael Davuds forsvarer, Carl Konow Rieber-Mohn, forteller NRK i kveld at uiguren truer med sultestreik om han ikke får mat i overenstemmelse med sin religiøse overbevisning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
- SULTESTREIK: Mikael Davuds forsvarer, Carl Konow Rieber-Mohn, forteller NRK i kveld at uiguren truer med sultestreik om han ikke får mat i overenstemmelse med sin religiøse overbevisning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer