Terrorsiktede skulle betale «gjeld» til al-Qaida

Mikael Davud skal ifølge etterretningskilder ha hatt en omfattende korrespondanse al-Qaida, og bedt om hjelp til å lage sprengstoff.

OMFATTENDE KORRESPONDANSE: Den terrorsiktede uiguren, Mikael Davud skal ha kommunisert med al-Qaida-ledere i Peshawar. Her fra varetektsfengslingen i saken. Fra venstre advokat Kjell T. Dahl som er David Jacobsen sin forsvarer,  og advokat Arild Humlen som er Mikael Davud sin forsvarer.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
OMFATTENDE KORRESPONDANSE: Den terrorsiktede uiguren, Mikael Davud skal ha kommunisert med al-Qaida-ledere i Peshawar. Her fra varetektsfengslingen i saken. Fra venstre advokat Kjell T. Dahl som er David Jacobsen sin forsvarer, og advokat Arild Humlen som er Mikael Davud sin forsvarer. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den 39 år gamle Mikael Davud som er siktet for å ha inngått et terrorforbund i Norge skal ha hatt en omfattende korrespondanse med al-Qaida.

I en e-post til en al-Qaida-leder i Peshawar i Pakistan skal han ha lovet å betale «gjelden» sin og bedt om hjelp til å lage sprengstoff, ifølge rettsdokumenter fra det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP)

Direkte kontakt i 2008 Det er det amerikanske nyhetsbyrået AP som har fått tak i dokumenter hvor europeiske og amerikanske etterretningskilder beskriver det som skal være siktedes forbindelse med al-Qaida.

Ifølge kildene hadde Davud direkte kontakt med representanter for al-Qaida første gang da han var i Tyrkia høsten 2008, skriver Aftenposten.

Vinteren etter skal han ha reist til al-Qaidas treningsleir i stammeområdet Waziristan i Pakistan.

Sprengstoff-hjelp Før han dro tilbake til Norge i mai 2009 sendte han flere e-poster til en adresse etterretningskildene mener tilhører Ahmad, en mellomleder i terrornettverket al-Qaida, i Peshawar.

Kildene beskriver videre at Davud i dårlig kodede e-poster lovet å betale en uspesifisert gjeld og ba om hjelp til å kjøpe og lage sprengstoff.

Vel tilbake i Norge tok han opp kontakten med tidligere bekjente, blant dem de to andre som er siktet i terrorsaken i Norge.

Nye avhør Al-Qaida-lederen Ahmad i Peshawar skal være identisk med en al-Qaida-leder som kommuniserte med dem som planla terroraksjonene mot et kjøpesenter i Manchester i april 2009 og mot T-banen i New York i september 2009.

Lederne for disse terrorcellene skal ha vært i Waziristan samtidig med Davud.

Ifølge utenlandsk etterretning skal Norge ha vært det siste av tre planlagte terrormål i Vesten fjor - de to første var Manchester og New York.

Dagbladet skrev i går om at Kina har lagt press på Norge for å få den terrorsiktede uiguren Mikael Davud (39) utevert, i direkte samtaler med utenriksminister Jonas Gahr Støre (ap).

Davud og de andre terrorsiktede skal i nye avhør hos PST denne uka.

(NTB)