Terrorsiktede smilte flere ganger i retten

En forslått Philip Manshaus (21) smilte flere ganger da han møtte i retten mandag ettermiddag.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus ankom sal 250 i Oslo tingrett nøyaktig klokka 13.15 mandag. Fengslingsmøtet hadde da blitt utsatt med ett kvarter.

21-åringen bar tydelig preg av basketaket mellom ham og personene som overmannet ham da han gikk inn i Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag, etter å ha avfyrt skudd.

Han hadde tydelige merker i ansiktet, blant annet det som kunne se ut som blåveiser på begge øynene.

Følg Dagbladets livedekning av saken her.

SMILTE: Den terrorsiktede smilte flere ganger i retten før pressen ble sendt på gangen på grunn av forhandlingene om lukkede dører. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
SMILTE: Den terrorsiktede smilte flere ganger i retten før pressen ble sendt på gangen på grunn av forhandlingene om lukkede dører. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Smilte flere ganger

Manshaus satte seg rolig ned på en tiltalebenken, iført en blå bukse og en blå collegegenser. Han så fattet ut umiddelbart da han ankom på tross av det store presseoppbudet på nesten 50 journalister.

Så snudde han hodet mot venstre, rett mot pressefolket. Der leverte han flere målrettede glis rett mot pressefolkene.

Han smilte flere ganger mot pressefolkene før tingrettsdommer Sven Olav Solberg ankom og satte retten.

Da pressen skulle argumentere for åpne dører i rettssalen, smilte Manshaus tydelig igjen da en av journalistene omtalte at saken på sett og vis minnet om Anders Behring Breivik-saken.

Også terrorforsker Lars Gule var til stede i retten, og tok ordet for å be om opphevelse av referatforbudet i forskningsøyemed på grunn av hans interesse for «radikaliseringsprosessen».

Manshaus snudde da hodet i Gules retning og smilte tydelig igjen.

SE TV: Sikkerheten var høy da Philip Manshaus (21) ankom Oslo tingrett, hvor han skal i fengslingsmøte. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Massiv sikkerhet

Da pressen ble sendt på gangen på grunn av forhandlingene om lukkede dører, var Dagbladets journalist siste person ut døra. Manshaus så da rett ned i bordet og smilte.

Rett før klokka 14 sier tingrettsdommer Sven Olav Solberg at det vil bli begjært lukkede dører under fengslingsmøtet. En kjennelse fra fengslingsmøtet er forespeilt i ettermiddag eller tidlig kveld.

Det er massiv sikkerhet rundt fengslingsmøtet. Politiet er til stede med en rekke patruljer i gatene omkring Oslo tingrett. Det er også stort politioppbud i og rundt rettssal 250. Denne salen ble bygd om i forbindelse med 22. juli-saken.

Det antas at den siktede ankom tingretten i en grå kassebil, fulgt av flere politibiler.

Dagbladet følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer