Kvinne knivstukket på Kiwi

Terrorsiktelsen frafalles: - Han angrer ikke

Den 20 år gamle russeren som var siktet for terror etter knivstikking av en 25 år gammel kvinne på Kiwi, siktes for drapsforsøk.

KNIVSTUKKET: Den 25 år gamle kvinnen som ble knivstukket på Kiwi-butikken 17. januar ble alvorlig skadd, men er utenfor livsfare. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KNIVSTUKKET: Den 25 år gamle kvinnen som ble knivstukket på Kiwi-butikken 17. januar ble alvorlig skadd, men er utenfor livsfare. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mannen sitter nå varetektsfengslet for knivstikkingen av en 25 år gammel kvinne på en Kiwi-butikk i Oslo 17. januar.

PST har tidligere siktet ham for terror for knivangrepet. Denne siktelsen frafalles nå, opplyser mannens forsvarer Ola Lunde.

Oslo  20190119.
Ola Lunde forsvarer for den 20 år gamle russeren som er terrorsiktet etter knivangrepet på en kvinne i en Kiwi-butikk i Oslo, fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Her er Lunde etter at kjennelsen er kjent.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20190119. Ola Lunde forsvarer for den 20 år gamle russeren som er terrorsiktet etter knivangrepet på en kvinne i en Kiwi-butikk i Oslo, fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Her er Lunde etter at kjennelsen er kjent. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Bakgrunnen er at terrorsiktelsen i utgangspunktet var bygget på hans egen forklaring. Nå er den forklaringen endret, så nå er det ingen grunn til å opprettholde den lenger. Det er ikke gjort andre funn som har noe med terror å gjøre i det hele tatt, sier Lunde til Dagbladet.

- Ville drepe mennesker

Det var mannen selv som forklarte seg om at han ønsket å drive terror i Norge. I de første avhørene sa han at han hadde «hatt et ønske om å drepe europeere» og at han som muslim var sint på europeere fordi vi har det så godt. Mannen skal i de første avhørene ha snakket om lastebilangrep.

Seinere endret han forklaring til at han tok fullstendig avstand fra terror og at han selv hevder at han «ikke var helt i form» den dagen angrepet fant sted.

De andre bevisene i saken skal heller ikke understøtte terrorforklaringen, men mannen fastholder at han ønsket å drepe mennesker.

- Siktelsen vil bli endret til drapsforsøk. Han har forklart at han var ute etter å drepe mennesker denne dagen, og det er en forklaring han har fastholdt. Det ligger et drapsforsett der, sier forsvareren.

TENKER PÅ KVINNEN: Dagbladet har snakket med ansatte på Kiwi i Møllergata. De forteller at de sender sine tanker til kvinnen som er kritisk skadd etter det PST betegner som en terrorhandling. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Angrer ikke

Det er foretatt en prejudisiell vurdering av den 20 år gamle russeren. Det vil si at en psykiater og en psykolog har observert ham i fem døgn, og foreløpig erklært ham som strafferettslig utilregnelig. Mannen har tidligere vært tvangsinnlagt på sykehus.

- De har konkludert med at det er sannsynlighet for at han ikke er tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Det er deres foreløpige konklusjon, og vil danne bakgrunnen for en rettspsykiatrisk vurdering, sier Lunde.

Advokaten mener det har ligget i kortene en stund at terrorsiktelsen ville frafalles. Det er berammet nytt fengslingsmøte i saken på fredag, der politiet ber om fire ukers varetekt.

- Det blir kontorforretning, og han samtykker til fengsling i fire nye uker, sier Lunde.

Han forteller at klienten etter forholdene har det greit, og at han var i Norge på ferie.

- Har han uttrykt noe anger for det som skjedde?

- Nei, svarer forsvareren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer