IMPONERE VENNER: EN 17 år gammel gutt er siktet etter terrorlovgivningen etter at politiet fant en primitiv sprengladning på Grønland lørdag kveld. Funnet førte til evakuering og detonering av politiets bomberobot. 17-åringen nekter straffskyld, og forsvareren sier han hadde eksplosiver «for å imponere venner».Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
IMPONERE VENNER: EN 17 år gammel gutt er siktet etter terrorlovgivningen etter at politiet fant en primitiv sprengladning på Grønland lørdag kveld. Funnet førte til evakuering og detonering av politiets bomberobot. 17-åringen nekter straffskyld, og forsvareren sier han hadde eksplosiver «for å imponere venner».Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Terrorsiktet 17-åring varetektsfengslet i to uker

Lukket fengslingsmøtet med hensyn til sakens opplysning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 17 år gamle gutten som i går ble terrorsiktet etter å ha blitt pågrepet med en gjenstand på 30 x 30 cm på Grønland i Oslo, nekter straffskyld.

PST kaller sprengladningen for en «primitiv, improvisert sprengladning med et begrenset skadepotensial». Sikkerhetstjenesten har siktet 17-åringen for ulovlig befatning med eksplosiver etter terrorlovgivningen.

I ettermidag ble 17-åringen framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Retten besluttet etter begjæring fra PST å varetektsfengsle gutten i to uker med brev- og besøkskontroll.

FORSVARER: 17-åringens forsvarer Aase Karine Sigmond.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FORSVARER: 17-åringens forsvarer Aase Karine Sigmond. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

PST, ved politiadvokat Kathrine Tonstad, opplyser etter fengslingsmøtet at gjenstanden kan beskrives som en beholder inneholdende lightergass og at det var tapet flere spiker på utsiden av beholderen.

- Kan denne drepe mennesker?

- Det framgår av den aktuelle lovbestemmelsen at man må ha hatt befatning med eksplosivt materiale og at det kan ha hatt et skadepotenisale som innebærer enten at noen mister livet eller forårsaker alvorlige skader på personer eller miljø. I denne saken her så har etterforskningen vist at det nok har vært tale om et begrenset skadepotensiale. I det ligger det at personer kunne fått alvorlige skader dersom den eksplosive enheten hadde blitt detonert, sier Tonstad til Dagbladet.

PST: Politiadvokat Kathrine Tonstad fra PST etter fengslingsmøtet for den terrorsiktede 17-åringen i Oslo tingrett mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PST: Politiadvokat Kathrine Tonstad fra PST etter fengslingsmøtet for den terrorsiktede 17-åringen i Oslo tingrett mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

PST ønsket å varetektsfengsle 17-åringen på bakgrunn av bevisforspillelsesfare. Hun kan ikke utelukke at flere personer kan bli pågrepet og de etterforsker nå om 17-åringen har samarbeidet med andre.

Lukkede dører

Klokka 14.15 var fengslingsmøtet i gang. Aase Karine Sigmond, 17-åringens forsvarer, opplyste at klienten begjærte seg løslatt, en begjæring retten ikke tok til følge.

- Han tar avstand fra IS personlig, og er i mot terror og vold. En av grunnene til det er at han tar avstand fra IS, er at han ikke aksepterer voldsbruken de utøver. Han har vært i kontakt med personer som har vært i PSTs søkelys tidligere, i 2015, det er ikke bestridt, sier Sigmond etter retten hadde fattet sin avgjørelse.

Hun forteller at klienten forstår selve avgjørelsen om fengsling, men at han er opprørt, og at de nå har tatt betenkningstid når det gjelder anke til lagmannsretten.

- Jeg mener det sier sitt når PST selv kaller det en primitiv anordning. Det tyder ikke på en bombe og er årsaken til at han ikke erkjenner straffskyld, sier hun til NRK.

Ikke radikal islamist

17-åringen er klar på at han ikke er en radikal islamist. Sigmond advarer mot å overdrive omfanget av saken mot 17-åringen.

PST begjærte at rettsmøtet skulle gå lukkede dører, en begjæring dommeren tok til følge rett over klokka 14.30.

- Retten har truffet beslutning om at rettsmøtet finner sted for lukkede dører med hensyn til at dersom opplysninger som kommer fram under rettsmøtet blir kjent for offentligheten, kan det skade sakens opplysning, sier tingrettsdommeren.

Rolig

17-åringen var rolig og nikket og smilte til to tilhørere, som begge gråt.

Ifølge forsvarer Sigmond har 17-åringen forklart i avhør hva han tenkte å gjøre med gjenstanden. Hun sier at klienten har forklart at han skulle ta den meg seg til et annet sted enn Grønland, og at han i avhør har påvist det konkrete stedet. Forsvareren ønsker ikke å gå i detalj på hvilket sted dette er.

Hun ville ikke svare på hvorfor 17-åringen befant seg på Grønland med den aktuelle gjenstanden en lørdag kveld.

FORETOK KONTROLLERT SPRENGNING: Et stort område i Oslo sentrum ble sperret av etter funn av mistenkelig gjenstand. Seinere ble det foretatt en kontrollert sprengning.Vis mer Vis mer

Skulle imponere venner
- Det han selv forklarer gir ikke noe fengslingsgrunnlag. Det skal være høy alvorlighetsgrad før han kan bli fengslet, og PST har tatt ut siktelse på eksplosiver som er ment å ta menneskeliv, har 17-åringens forsvarer Aase Karine Sigmond, sagt til Dagbladet.

Hun mener at PST har gått veldig høyt ut i saken.

- Han forklarer at han hadde et objekt, slik det beskrives, som har begrenset skadepotensiale. Det var noe han skulle imponere venner med. Det ligger på nivå med å sprenge kinaputter. Det var ikke intensjonen hans å skade noen. Dette er ikke noe terroranslag. Det er noe helt annet.

Kan ha blitt påvirket av Sverige

HØY SIKKERHET: Politiet utenfor sal 127 i Oslo tingrett er tungt bevæpnet. Foto: Ådne Husby Sandnes
HØY SIKKERHET: Politiet utenfor sal 127 i Oslo tingrett er tungt bevæpnet. Foto: Ådne Husby Sandnes Vis mer

PST-sjef Benedicte Bjørnland og politiadvokat i PST, Signe Aalling, fortalte på en pressekonferanse i går at gutten er en kjenning av politiet, og at de over en periode har drevet forebyggende arbeid overfor ham.

De vil ikke si hvor lang tid det er snakk om, eller hvor langt tilbake dette fant sted. 17-åringen kom til Norge sammen med familien sin i 2010. PST beskrev gutten som en «bekymring i forkant».

- Det er uklart hvorvidt 17-åringen hadde planer om å gjennomføre et terrorangrep. Det er sannsynlig at angrepene i Frankrike, Tyskland, Russland, England og Sverige har en smitteeffekt, sa Bjørnland.

17-åringen knyttes også til en mann som har reist fra Norge for å være fremmedkriger for IS. Også bekjente av gutten ha uttrykt bekymring for ham.

- Han avviser beskrivelsen av at han er en radikal islamist. Han tar avstand fra vold og IS. Jeg kjenner ikke igjen det bildet PST beskriver på bakgrunn av de samtalene jeg har hatt med ham, sa Sigmond til Dagbladet mandag morgen.

Økt trusselnivå

Politiet i de største byene og ved Oslo lufthavn Gardermoen besluttet etter hendelsene i Stockholm fredag midlertidig bevæpning inntil videre. Det ble da også iverksatt økt tilstedeværelse i de største byene.

BOMBELIKNENDE GJENSTAND: Politiet sperret av et stort område på Grønland etter å ha funnet en bombeliknende gjenstand. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

I dag har Politidirektoratet (POD) et telefonmøte med landets politimestre for å vurdere beredskapen i tiden fremover.

Bakgrunnen er at PST nå vurderer at trusselnivået er høyere, og at det «sannsynlig» at noen vil forsøke å gjennomføre terror i Norge.

I dag kom meldinga om at byrådsleder Raymond Johansen varsler at det vil bli ekstra sikkerhetstiltak under årets 17. mai-feiring i Oslo, ifølge Aftenposten.

PST-sjef Benedicte Bjørnland slo på en pressekonferanse søndag ettermiddag fast at det er sannsynlig at Norge kan bli rammet av et terrorangrep i 2017.

Politidirektoratet mener at de tiltakene som ble iverksatt fredag kompenserer for det forhøyede trusselnivået som PST nå har satt.