Terrorsiktet (20) vurderte lastebilangrep: - Han mener at alle kristne bør dø

Den terrorsiktede 20 år gamle russeren har delt flere tanker om hvordan han skulle gjennomføre terrorangrep. Torsdag gikk han til knivangrep på en tilfeldig kvinne i Oslo.

KJENNELSEN: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker knivangrepet mot en kvinne på Kiwi Fredensborg i Møllergata i Oslo torsdag som et terrorangrep. Russeren som er siktet blir fremstilt for varetektsfengsling lørdag. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Den russiske mannen (20), som er siktet for brudd på straffelovens paragraf 131, som omfatter terrorhandlinger, framstilles i dag for fengsling i Oslo tingrett.

Mannen er siktet for å ha knivstukket en kvinne inne på en Kiwi-forretning i Møllergata i Oslo torsdag denne uka.

Før fengslingsmøtet ble det gjennomført et møte mellom siktede og hans forsvarer, advokat Ola Lunde.

- Jeg kommer ikke til å be om å få ham løslatt. Det er farlig, sier advokat Lunde til pressen etter å ha møtt klienten.

Han fortsetter:

- Jeg er av den oppfatning at det å bli varetektsfengset er et særdeles inngripende tiltak. Jeg mener at det bare er de færreste situasjoner som rettferdiggjør et sånt tiltak. Dette er et av de få tilfellene der jeg mener at det er nødvendig med tanke på allmennheten, og det sier jeg til tross for at jeg er forsvarer. Det er farlig å ha en kar som ham gående ute, sier Lunde.

- Det er en uvanlig uttalelse fra en forsvarer?

- Det er det. Varetektsfengsling brukes kun i situasjoner der det er høyst nødvendig. Her er det påkrevd.

- Snakket om bilkjøring

Han forteller at 20-åringen har sagt at han har «hatt et ønske om å drepe europeere».

- Han er muslim og sint på europeere fordi vi har det så godt. Dette går på religion; han mener at det å være kristen er en synd og at alle kristne bør dø, sier Lunde.

- Han har snakket om bilkjøring inn i store folkemengder, og at det var aktuelt. Han har tenkt på at dette kunne være en måte å utføre terror på, sier han også.

Han beskriver klienten som psykisk syk, og tror ting i barndommene nå virker som en bakenforliggende årsak.

- Min oppfatning er at han er ustabil. Min klare oppfatning er at dette er en sinnsforvirret ung 20-åring, sier Lunde, som også mener at mannen ikke har vært tilknyttet noe nettverk.

- Ensom ulv

- Han er en ensom ulv, som opererte alene. Han har ikke noe nettverk verken i Norge eller andre steder.

Den russiske mannen reiste fra Sverige til Norge på torsdag. Ifølge Lunde var han bare noen få timer i Sverige, og det var også tilfeldig at klienten dro til Norge.

Kvinnen som mannen knivstakk på Kiwi skal ha vært et tilfeldig offer, ifølge forsvareren. Ifølge politiet ble hun knivstukket i ryggen da hun sto i kassa for å betale.

- Det som skjedde er ille nok. Men det kunne gått langt, langt verre, og heldigvis gjorde det ikke det, sier advokaten.

Pågrepet like ved

De første meldingene kom til politiet klokka 12.53. Flere patruljer rykket raskt ut til stedet, og 20-åringen ble pågrepet kort tid seinere.

- Etter en løpetur fikk en patrulje kontroll på en mann, som nå er pågrepet. Han ble tatt igjen ved Jakobs kirke, sa operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo-politiet til Dagbladet torsdag.

- Vi fikk flere meldinger om at en person hadde blitt knivstukket i ryggen, og at dette hadde skjedd i nærheten av en Kiwi-butikk i Møllergata. Så fikk vi melding av en ansatt ved den aktuelle butikken om at de hadde blitt utsatt for et ransforsøk, sa Pedersen videre.

Fengslingsmøtet foregår bak lukkede dører. Der vil PST be om at den terrorsiktede russeren blir varetektsfengslet i fire uker med alle restriksjoner.

Den spinkle 20-åringen ankom rettssalen med hodet senket, iført en vid og hullete grå t-skjorte med påskriften «Game Over», svart bukse og blå sandaler. Før pressen måtte forlate lokalet da retten skulle ta stilling til begjæringen om lukkede dørere, så han for det meste ned i bordet - eller forsiktig mot rettstolken i nabostolen.

Dagbladet følger saken.

TENKER PÅ KVINNEN: Dagbladet har snakket med ansatte på Kiwi i Møllergata. De forteller at de sender sine tanker til kvinnen som er kritisk skadd etter det PST betegner som en terrorhandling. Video: Lars Eivind Bones Vis mer