Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorsiktet 23-åring endret navn i går - pågrepet av PST i morges

Søker med hund ved mannens bolig.

PÅ STEDET: En terrorsiktet 23-åring ble i morges pågrepet i Fredrikstad. Det var i ettermiddag fortsatt flere politipatruljer rundt mannens hjem. Sivile tjenestemenn gjennomsøkte boligen, der Dagbladet får bekreftet at PST har gjort beslag. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet
PÅ STEDET: En terrorsiktet 23-åring ble i morges pågrepet i Fredrikstad. Det var i ettermiddag fortsatt flere politipatruljer rundt mannens hjem. Sivile tjenestemenn gjennomsøkte boligen, der Dagbladet får bekreftet at PST har gjort beslag. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD / OSLO (Dagbladet): Den terrorsiktede 23-åringen som i dag morges ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) endret navn i går, 4. desember, får Dagbladet bekreftet. Det er uklart om dette var en medvirkende årsak til pågripelsen og ransakingen av mannens bolig.

- Det er viktig å understreke at dette er en pågående etterforskning med en endring, og ikke en ny sak, sa påtaleansvarlig Anne Karoline Staff i PST til Dagbladet i formiddag.

Advokat John Christian Elden kjente ikke til det nye navnet da Dagbladet la det fram for ham i formiddag.

- Det er det du som forteller meg, sier Elden.

Sivilt politi Det var i ettermiddag fortsatt flere politipatruljer rundt mannens hjem. Sivile tjenestemenn gjennomsøkte Østfold-boligen, der Dagbladet får bekreftet at PST har gjort beslag.

Sivilkledd politi har ved 13.30 tatt med seg en hund opp på eiendommen. Hunden søker nå i området rundt boligen.

De sivile etterforskerne er fra PST, men henviser all informasjon om pågripelsen og aksjonen til PST sentralt. Etterforskerne har dratt ned persiennene på huset de nå har gjennomsøkt i timevis.

Det ser også ut til at søkehunden, som er fra Østfold politidistrikt, nå har gått gjennom hele boligen.

Ny Facebook-side Dagbladet vet at mannen er terrorsiktet etter at han skal ha vært i Syria og kjempet for terrorgruppa Den islamske stat (IS).

Mannen reiste hjem fra Syria etter at han ble skutt i beinet, og ble pågrepet av sikkerhetspolitiet da han kom hjem til Gardermoen i februar i år.

Han ble behandlet på sykehus da han kom hjem til Norge.

Mannen opprettet en ny Facebook-profil i november. På vennelista til 23-åringen fantes en rekke andre nordmenn som har reist til Syria.

Ny adresse På vårparten flyttet han fra boligen der han tidligere har bodd sammen med flere familiemedlemmer. Da flyttet han til en annen adresse i Fredrikstad.

Dagbladet får opplyst at PST ikke frykter at mannen selv skal utføre terror i Norge, men Dagbladet vet at norske myndigheter har informasjon om at mannen har en sentral og innflytelsesfylt rolle i det norske islamistiske miljøet.

Og at norske myndigheter i lengre tid har følgt nøye med på mannens kontakt med andre ekstreme islamister. Dagbladet vet at mannen anses som sentral i miljøet rundt Profetens Ummah.

Dagbladet har søkt informasjonssjef Martin Bernsen i PST, uten hell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling