TERRORSIKTET: Mannen i førtiåra ble pågrepet på sin hjemmeadresse, og terrorsiktet i forrige måned, men skal etter det Dagbladet får opplyst blitt overført til å sone en tidligere voldsdom. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
TERRORSIKTET: Mannen i førtiåra ble pågrepet på sin hjemmeadresse, og terrorsiktet i forrige måned, men skal etter det Dagbladet får opplyst blitt overført til å sone en tidligere voldsdom. Foto: Erik Johansen / NTB ScanpixVis mer

Terrorsiktet familiefar (45) soner dom for vold og trusler

Politiet beslagla ammunisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familiefaren fra Fredrikstad som ble pågrepet og terrorsiktet for fire uker siden, har blitt overført til soning, får Dagbladet opplyst.

- Jeg kan bekrefte at han er løslatt fra varetekt. Han har en eldre dom på 60 dager som han nå soner for å bli ferdig med den, sier mannens forsvarer, John Christian Elden.

Politiets sikkerhetstjeneste slo til på mannens adresse i Fredrikstad for fire uker siden, og siktet han etter straffelovens paragraf 147 d - deltakelse og støtte til en terrororganisasjon.

Overført til soning Denne uka gikk varetektsfengslingen i forbindelse med terrorsiktelsen ut, og etter planen skulle det finne sted et nytt fengslingsmøte som skulle avgjøre grunnlaget for videre fengsling.

Men i mars ble 45-åringen dømt til fengsel i 60 dager og 360 timers samfunnsstraff for trusler, vold og kjøring i beruset tilstand, som gjør at han nå har blitt overført til å sone denne straffen i stedet.

Det er fortsatt uklart om 45-åringen soner isolert, men mannen i 20-åra som ble pågrepet og terrorsiktet samme dag, har fått fire nye uker i varetekt, og underlagt brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden.
 
Angrep politibetjenter I dommen kommer det frem at mannen har vært rusmisbruker i mange år, men at han var under rehabilitering. I retten forklarte mannen at han fikk en sprekk og begynte å ruse seg igjen da han fikk opplysninger om at sønnen hadde dratt til Syria.

Da han fikk beskjed om at sønnen var skutt i foten, ble han fortvilet og rådvill, noe som gjorde at han begynte å ruse seg på nytt.

I januar 2014 ble han stanset av politiet etter mistanke om kjøring i ruspåvirket tilstand, og flere vitner skal ha sett mannen spytte, sparke og slå politibetjentene. Han ble også dømt for å kjøre uten førerkort, men førerretten ble inndratt for alltid i 2008.

Tok beslag i dopingmidler og ammunisjon Familiefaren ble pågrepet av politiet ved to anledninger rundt årsskiftet i fjor, og begge gangene hadde han på seg dopingtabletter og dopingampuller. Ved en anledning hadde han 100 dopingtabletter i lommen, som han fortalte at han skulle bruke selv.

Etter en ransakelse i mannens bolig ble det blant annet beslaglagt våpenammunisjon, og retten legger til grunn at ammunisjonen har vært gjenstand for en straffbar handling.

45-åringen er far til syriafareren som på mandag ble dømt til åtte års fengsel, etter å ha blitt funnet skyldig i å ha deltatt i og støttet terrorganisasjoner.

Dømt for to drap 45-åringen er domfelt ni ganger tidligere, og det mest alvorlige forholdet er medvirkning til drap på midten av nittitallet - tidligere omtalt som såkalt æresdrap. Mannen er også domfelt for uaktsomt bildrap i 2005.

De sakkyndiges vurdering konkluderte med at han med all sannsynlighet var påvirket av rusmidler, og at graden av påvirkning tilsvarte over 1,5 promille sammenlignet med alkoholpåvirkning.

PST pågrep og siktet i forrige måned han og en tsjetsjener i 20-åra for å ha deltatt i krigshandlinger i Syria eller Irak.