AKSJON: Fra politiaksjonen i den tyske byen Duisburg i går, der 37-åringen ble pågrepet. Foto: XTRANEWS.DE
AKSJON: Fra politiaksjonen i den tyske byen Duisburg i går, der 37-åringen ble pågrepet. Foto: XTRANEWS.DEVis mer

- Terrorsiktet fengslet i Tyskland

Den 37 år gamle irakiske kurderen som ble pågrepet i Tyskland torsdag, ble varetektsfengslet i Duisburg fredag. Hans norske advokat har ennå ikke fått kontakt med ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Han ble framstilt for retten i Duisburg fredag morgen og sitter nå fengslet, opplyser Günter Wittig, sjefanklager ved statsadvokaten i Frankfurt am Main, til NTB.

37-åringen er begjært utlevert til Norge. Han blir sittende så lenge prosedyren med utlevering til Norge vil ta, opplyser Wittig. Han vet ikke om det var en tysk advokat til stede ved fengslingen og vil ikke si hvor 37-åringen er fengslet.

Arvid Sjødin ble fredag formelt oppnevnt som kurderens forsvarer. Han er blitt forelagt siktelsen av PST, men hadde fredag problemer med å komme i kontakt med sin klient.

- Jeg har nå fått oversendt en beslutning fra en tysk domstol om at han har lov til å ringe meg, så da regner jeg med å få kontakt med ham i løpet av dagen, sier Sjødin.

Han har foreløpig ikke oversikt over hvor lang tid det kan ta å få 37-åringen utlevert til Norge, men regner med at det vil skje relativt raskt.

De to andre terrorsiktede mennene vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett mandag. Det ene rettsmøtet skulle opprinnelig vært gjennomført lørdag, men ble utsatt på grunn av usbekerens helsetilstand.

Ikke kontakt Sjødin vet ikke hvordan 37-åringen stiller seg til terrorsiktelsen. Men ifølge advokaten kan klienten ikke motsette seg utlevering til Norge.

Sjødin har vært i kontakt med mannens kone, og heller ikke hun har snakket med sin mann etter at han ble pågrepet. Hun har imidlertid fortalt om en dramatisk aksjon.

- Maskerte tyske politisoldater bevæpnet med maskinpistoler tok seg inn i familiens leilighet og nappet faren bort foran øyene på de mindreårige barna. Moren må nå bruke lang tid på å bearbeide reaksjonene med sine barn, sier Sjødin til NTB.

Over helgen Ifølge informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo tingrett vil både den 31 år gamle usbekeren og den 39 år gamle uiguren bli frastilt for varetektsfengsling mandag.

PST vil be om lukkede dører for fengslingsmøtet, men de siktede vil trolig være til stede.

31-åringens forsvarer, Kjell T. Dahl, opplyste til NTB torsdag at mannen nekter enhver befatning med saken. Han betegner også bevisene mot klienten som tynne.

Den 39 år gamle uiguren har også fått oppnevnt en forsvarer, men ifølge informasjonssjef Martin Bernsen i PST ønsker advokaten foreløpig at hans navn ikke gjøres kjent.

(NTB)