Terrorsiktet fikk medhold i høyesterett

Varetektsfengsling av David Jakobsen må behandles på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Høyesterett har nå behandlet et kjæremål fra advokatene til terrorsiktede David Jakobsen, og gir forsvarerne medhold.

Forrige fredag avviste Borgarting lagmannsrett anken på varetektsfengslingen av Jakobsen, men denne kjennelsen er nå opphevet som følge av høyesteretts avgjørelse, opplyser advokat Kjell T. Dahl til Dagbladet.

Det betyr at lagmannsretten må foreta en helt ny behandling av hvorvidt mistanken er sterk nok mot 31-åringen til at det er riktig å holde ham fengslet.

Begrunnelsen for Høyesteretts avgjørelse er at dommerne ikke utelukker at lagmannsretten har bygd kjennelsen sin på bevis som ikke er lagt fram i retten. Det skjer trolig på grunn av følgende formulering i kjennelsen:

«Det må imidlertid også tas i betraktning at det må være sider ved den gjennomførte etterforskningen det ennå ikke er redegjort for, og det er gjennomført avhør av de siktede som ikke er skrevet ut, men bare gjengitt i sammendrag».

Jakobsen er sammen med Mikael Davud (39) og Shawan Bujak (37)  siktet for å ha vært en gruppe som planla terrorangrep i Norge med bomber basert på blant annet hydrogenperoksid. De tre ble pågrepet i en koordinert politiaksjon i Oslo og Tyskland 8. juli. Alle nekter straffskyld, og benekter å ha bånd til noen terrorgruppe.

Lagmannsretten antydet i sin kjennelse, som altså er opphevet, at bevisene mot Jakobsen er svake.

«(...) mistanken i det vesentlige er bygd på at Jacobsen to ganger har bistått medsiktede med innkjøp av hydrogenperoksid, at han da i en sammenheng viste en adferd som hadde preg av å være fordekt, at han ikke fortalte om dette oppdraget til PST og at han ved én anledning i samhandling med Davud har opptrådt på en merkelig måte», skrev lagmannsretten.

Dommerne understreket også at det ikke er lagt fram beviser for at Jakobsen skjønte at hydrogenperoksid skulle brukes til sprengstoff.