LIKER BIN LADEN: Terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak har tidligere ikke lagt skjul på sin sympati for al-Qaida-leder Osama bin Laden. Foto: OLAV ØYGARD/FIRDA
LIKER BIN LADEN: Terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak har tidligere ikke lagt skjul på sin sympati for al-Qaida-leder Osama bin Laden. Foto: OLAV ØYGARD/FIRDAVis mer

- Terrorsiktet hyllet Bin Laden

Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak (37) skal ha sagt til kolleger at han ville til paradis, der jomfruer ventet på ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Fra 2001 til sommeren 2004 jobbet den irakiske kurderen som torsdag ble terrorpågrepet i Tyskland for murermester Odd Bjørvik i Førde.

Flere tidligere kolleger Dagbladet har snakket med tegner et bilde av en politisk engasjert og religiøst troende mann, som snakket i pene ordelag om al-Qaidas leder, Osama bin Laden.

— Da tvillingtårnene i New York ble angrepet, jobbet han hos meg. Da mente han det måtte være japanere som sto bak. Men han ville ikke si så mye om han var for eller mot det, vi var jo alle forbanna.

— Men et halvt år seinere mente han at bin Laden var en bra kar. «En bra mann», sa Bujak om bin Laden, forteller Bjørvik.

På et tidspunkt skal irakeren ha forsøkt å hjelpe en irakisk kvinne til Norge med falskt pass.

— I 2003 betalte han 70-80 000 kroner for å skaffe et falskt pass til en irakisk kvinne. Hun ble stoppet i Irans hovedstad Teheran på vei til Europa og Bujak tapte alle pengene.

— Levde sparsommelig Bjørvik forteller videre at Bujak også skal ha drevet smugling av halalkjøtt fra Sverige.

— Han var veldig opptatt av halalkjøtt. Kona mi drev butikk og skulle selge halalkjøtt, men det var ikke bra nok. Etter det begynte han å smugle halalkjøtt, sier Bjørvik.

Ifølge han levde irakeren et sparsommelig liv og gikk sjelden ut.

— Han gikk også med planer om å bygge en muslimsk gravplass og moské i Førde, forteller Bjørvik.

— Omvendt på asyl Bujak fortalte Bjørvik at han ikke var religiøs da han bodde i Irak og at han på den tiden drakk alkohol.

— Han fortalte at han bodde på asylmottak i Tyskland. Han var der i to-tre år. Det var i Tyskland han ble veldig religiøs, sier Bjørvik.

Flere av Bujaks tidligere kolleger forteller at han flere ganger om dagen avbrøt arbeidet for å be. Enkelte skal ha klaget fordi han tok over kontorene deres for å be. En tidligere kollega forteller at de to diskuterte mye politikk i lunsjpausene på jobben. Blant annet skal irakeren ha sagt at han ville til paradis, der jomfruer ventet på ham.

Da Bujak ble ansatt i 2001, gjorde han en god jobb, ifølge arbeidsgiveren. Men den nå terrorsiktede ble etter hvert sykmeldt og sluttet hos murermester Odd Bjørvik i 2004.

I 2005 meldte Bujak flytting til Sarpsborg, der han ifølge folkeregisteret også bodde en kort periode i 2001. Etter bare én måned i Sarpsborg, flyttet irakeren videre til Oslo i juli 2005.

I 2007 skiftet han navn fra Shiwan Sadek Said til Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak.

Alle de tre siktede i terrorsaken har bodd i Østfold. Uigurkineseren Mikael Davud (39) bodde i Sarpsborg i flere år. Usbekeren David Jakobsen (31) bodde i Råde i Østfold i 2004 og flyttet til Fredrikstad to år seinere. Der bodde han fram til 2009.

— Ønsker å skade Bujaks advokat Arvid Sjødin mener at det er mange som ønsker å sverte klienten hans.

— Det er folk som ønsker å skade min klient på verst mulig måte, slår Sjødin fast.

Han understreker at smugling av halalkjøtt og kjøp av falskt pass ikke har noe med terrorsiktelse å gjøre.

— Det er ikke uvanlig at utlendinger smugler halalkjøtt. Det er ikke uvanlig at utlendinger forfalsker reisedokumenter. Om dette er sant eller ikke, kan jeg ikke ta stilling til, sier advokaten.

Murermester Bjørvik reflekterte ikke spesielt over de politiske uttalelsene til irakeren da de jobbet sammen.

— Til å begynne med tenkte jeg ikke mye over de ekstreme meningene til Bujak. I ettertid ser jeg jo hvordan dette kan henge sammen.

Skrekkslagen Familien til Bujak gruer seg til å reise tilbake.

Kona til den terrorsiktede irakiske kurderen er skrekkslagen etter pågripelsen og frykter at hun og barna vil bli angrepet i Norge, skriver VG.

- Jeg er redd for å reise hjem til Norge med barna nå. Vi kan bli ofre for rasisme - kanskje noen angriper oss, sier hun til avisen.

Hun beskriver mannen og seg selv som moderate muslimer.

BLIR HYLLET: al-Qaida-leder Osama bin Laden. Foto: REUTERS/SCANPIX
BLIR HYLLET: al-Qaida-leder Osama bin Laden. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer