Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorsiktet i Quebec siktet for seks drap og fem drapsforsøk: - Kjent for å ta nasjonalistiske standpunkt

Møtte i retten mandag.

SIKTET: Mandag møtte terrorsiktede Alexandre Bissonnette for retten i Quebec. Han er siktet for seks drap og fem drapsforsøk. Foto:&nbsp;<span style="font-family: inherit; background-color: initial;">Sultana / Splash News / NTB scanpix</span>
SIKTET: Mandag møtte terrorsiktede Alexandre Bissonnette for retten i Quebec. Han er siktet for seks drap og fem drapsforsøk. Foto: Sultana / Splash News / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ble 27 år gamle Alexandre Bissonnette siktet for seks drap og fem drapsforsøk etter angrepet mot en moské i Quebec City søndag kveld, skriver Toronto Star.

Ifølge Reuters er han også siktet for brudd på våpenloven.

Hadde nasjonalistiske standpunkt

Mandag møtte han i retten, der han ble varetektsfengslet. Politiet har så langt ikke sagt noe om et eventuelt motiv, men en kilde Reuters har snakket med hevder politiet ser på ham som en «ensom ulv».

Det var i 20-tiden søndag lokal tid en bevæpnet mann stormet inn i moskeen, der menn var samlet til bønn i første etasje - kvinner og barn i etasjen over.

Mer enn 50 personer var tilstede på moskeen Quebec Islamic Cultural Center da angrepet fant sted. I tillegg til de seks som døde er ytterligere fem alvorlig skadd og 12 personer fikk mindre skader.

Bissonnette studerte statsvitenskap og det skal være velkjent at han har inntatt standpunkter på ytterste høyre fløy.

- Det er med sorg og sinne vi får vite at terroristen er Alexandre Bissonnette. Uheldigvis er han kjent for mange aktivister for å ha tatt nasjonalistiske, anti-feministiske og pro-Le Pen-standpunkt på Laval University og i sosiale medier, skriver tjenestemannen Francois Dechamps på en Facebook-gruppe som jobber for flyktninger, ifølge nyhetsbyrået AP.

Bissonnette skal ikke ha rulleblad. Han studerte ved Laval University, samme sted som et av ofrene, 60 år gamle Khaled Belkacemi, jobbet som professor.

- Terrorhandling

Canadas statsminister Justin Trudeau kaller angrepet en terrorhandling. Mandag sa Trudeau at de drepte og skadde var ofre for en målrettet aksjon på bakgrunn av deres religion, og statsministeren snakket så direkte til de over én million muslimer i Canada.

- Vi er med dere. 36 millioner hjerter knuses med deres. Vit at vi sette pris på dere. Dere beriker vårt felles land på måter som ikke kan måles. Dere er hjemme, sa Trudeau.

Ofrene hadde samlet seg for kveldsbønn da gjerningsmannen slo til, ifølge Mohamed Labidi, visepresident ved moskeen.

- Det er en veldig, veldig stor tragedie for oss. Vi har en sorg vi ikke klarer å uttrykke, sier Labidi.

Ifølge ham ble ofrene skutt i ryggen.

- Sikkerhet ved moskeen var vår store bekymring. Men vi ble tatt på senga, sier Labidi.

Kanadisk politi identifiserte først to mistenkte etter angrepet på moskeen, men etter noen timer ble den ene av de to mennene løslatt og gitt status som vitne.

Ofrene

Mandag ettermiddag lokal tid offentliggjorde kanadisk politi navnene på de drepte, skriver riskringkasteren CBC.

De drepte er:

Azzeddinne Soufiane (57). Han eide og drev en butikk kun en kilometer fra moskeen.

- Han var snill, sosial og godt likt av alle sine kundre. Han var som en far for alle her, forteller Amine Noui, en venn av Soufiane.

DREPTE: Khaled Belkacemi. Foto: Universite Laval / The Canadian Press via AP / NTB scanpix
DREPTE: Khaled Belkacemi. Foto: Universite Laval / The Canadian Press via AP / NTB scanpix Vis mer

Khaled Belkacemi (60). Professor ved Laval University. Hadde ett barn.

- Vårt universitet er i sorg i dag. Vi sørger over dødsfallet til et avholdt medlem av fakultetet og universitetet, en hengiven mann som var elsket av sine kolleger og studenter, sier rektor ved Laval University, Denis Brioère.

Aboubaker Thabti (44). Født i Tunisia og flyttet til Quebec i 2011. Etterlater seg to barn på tre og 11 år.

Mamadou Tanou Barry (42). Kom opprinnelig fra Guinea og hadde to barn.

Ibrahima Barry (39). Broren til Mamadou. Jobbet for skatteetaten i Quebec og hadde fire barn.

Abdelkrim Hassane (41). Jobbet med informasjonsteknologi for de kanadiske myndighetene. Etterlater seg kone og tre barn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling