Terrorsiktet krangler om fengselmat

Mikael Davud (39) krever halalmat fra et spesielt slakteri. Nå går sendes saken til Strasbourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den terrorsiktede uiguren Mikael Davud (39) krangler med fengselsledelsen på Ila om menyen. Nå går saken til Den internasjonale menneskerettighets- domstolen (EMD), skriver VG.

- Davud lever nå på en kost bestående av ris, tomater og gulrøtter, sier den terrorsiktedes forsvarer, advokat Arild Humlen.

Bakgrunnen for klagen er at Høyesterett avviste behandling av spørsmålet om isolasjon. Derfor går Mikael Davud til EMD - og samtidig klager han på maten i fengselet.

- Han kan få et måltid når vi er til stede, men ikke noe utover det. Det er en krenkelse av religionsfriheten, og den krenkelsen tror jeg skjer i alle fengsler. sier Humlen.

Direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel avviser dette.

- Han får svinefri mat. Og fisk og grønnsaker er halal, sier Knut Bjarkeid.

Fengselsdirektøren opplyser at de innsatte også har anledning til å kjøpe halalkjøtt på butikken i fengselet.

- Davud vil ha halalmat fra et spesielt slakteri, og det som er på Ila er ikke godt nok, sier Bjarkeid.

Ifølge fengselsdirektøren aksepterer ikke Davud at kjøkkenredskapene blandes sammen og at halalmat lages på samme avdeling hvor svinekjøtt tilberedes.

- Han har allerede fått egne kasseroller til å lage egen mat i. Vi kan ikke stille opp med en egen komfyr til ham, sier Bjarkeid.

Mikael Davud er den antatte hovedmannen i terrorsaken og ble pågrepet 8. juli. 39-åringen kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

(NTB)