<strong>CATERING-SERVICE:</strong> Advokat Carl Rieber-Mohn må nå selv ta med mat som klienten godtar å spise, men håper PST finner en bedre løsning på halal-problemet.
CATERING-SERVICE: Advokat Carl Rieber-Mohn må nå selv ta med mat som klienten godtar å spise, men håper PST finner en bedre løsning på halal-problemet. Vis mer

Terrorsiktet nekter avhør til han får halal-mat

Mikael Davud (39) satte foten ned overfor PST i dag. Nytt rettsmøte på mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Det planlagte PST-avhøret av den påståtte hovedmannen i terrorsaken, Mikael Davud, ble i dag avbrutt uten resultat på grunn av matsituasjonen i Ila fengsel.

Den 39 år gamle uiguren har de siste dagene vært frustrert over at han ikke har hatt tilgang på halal-mat i varetekt, og gjorde det i dag klart at dette må i orden før det blir aktuelt å samarbeide med politiet.

Det skjedde etter at Politiets sikkerhetstjeneste informerte Davud om at de vil be om fullstendig isolasjon for Davud og de andre siktede i hele fengslingsperioden.

- PST spurte før avhøret om han ville samtykke til dette, og han sa nei. Så ba min klient om å få si noe - at han på tross av flere henvendelser ennå ikke får mat i fengselet som han kan spise. Inntil dette problemet får en mer permanent løsning vil han ikke avgi forklaring, sier advokat Carl Rieber-Mohn til Dagbladet.

- Ikke gourmet-mat Advokaten hadde mandag denne uka med seg halal-mat til fengselet, men etter at Davud hadde spist et måltid skal restene ha blitt kastet av betjeningen. Siden da skal ikke 39-åringen ha spist noe, før dagens møte med advokaten.

- Dette er ikke snakk om noen gourmet-mat, men helt ordinære retter som er tilberedt på muslimsk vis. PST har sagt at de skal prøve å finne en løsning, men i første omgang må vi advokatene bringe mat utenfra til fengselet. Men på sikt kan jeg jo ikke fungere som catering-service 3-4 ganger i uka, sier Rieber-Mohn til Dagbladet.

Han er oppgitt over at fengslene ikke tilbyr mat til muslimer som mener halal-mat er en viktig del av religionen.

Forsvareren tar sikte på å forsøke et nytt avhør med PST førstkommende mandag, da det også vil bli et rettsmøte om PSTs nye begjæring om to uker ekstra isolasjon.

Før den tid, trolig i morgen, er det ventet at Borgarting lagmannsrett vil ta stilling til Davuds og medsiktede Jakobsens anke på selve fengslingsbeslutningen fra tingretten. Begge begjærer seg løslatt.

- Jeg håper forsinkelsen betyr at lagmannsretten har fått noe å fundere på, og at de ikke bare kjører saken gjennom strykemaskina og kommer med en kjennelse som er lik tingrettens, sier Rieber-Mohn.

- Terrorforbund Både Mikael Davud (39), David Jakobsen (31) og Shawan Sadek Saeed Bujak (37) er siktet for å ha utgjort en gruppe som planla terrorangrep i Norge med bomber basert på blant annet hydrogenperoksid. Oslomennene ble pågrepet i en koordinert politiaksjon i Norge og Tyskland 8. juli.

Alle nekter straffskyld, og benekter å ha bånd til noen terrorgruppe.

Det var Davud og Jakobsen som anket kjennelsen om fire ukers varetekt fra Oslo tingrett. Den siste siktede, Bujak, anker ikke den første fengslingskjennelsen.

- Fordi retten uansett må behandle PSTs begjæring om forlenget isolasjon for de siktede, er en slik anke ikke nødvendig. Jeg går ut fra at min klient i rettsmøtet på mandag vil begjære seg løslatt, sier Bujaks forsvarer, advokat Arvid Sjødin, til Dagbladet.

Han påpeker at tingretten da må ta stilling til hele fengslingsspørsmålet på nytt.

PST var seint i ettermiddag ikke tilgjengelig for kommentarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer