PÅGREPET: Den 49 år gamle mannen ble pågrepet på sin arbeidsplass, Aker Solutions' lokaler på Fornebu. PST gikk til ransakelse og skal ha tatt beslag i jobblokalene og i mannens bolig. Foto: Jacques Hvistendahl/dagbladet
PÅGREPET: Den 49 år gamle mannen ble pågrepet på sin arbeidsplass, Aker Solutions' lokaler på Fornebu. PST gikk til ransakelse og skal ha tatt beslag i jobblokalene og i mannens bolig. Foto: Jacques Hvistendahl/dagbladetVis mer

Terrorsiktet norsk-iraker gikk under politiets radar

Den 49-årige norsk-irakeren som i går ble terrorsiktet etter en pågripelse og razzia hos Aker Solutions, har gått under sikkerhetspolitiets radar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 49 år gammel mann, ansatt i Aker Solutions, ble i går ettermiddag pågrepet i selskapets lokaler på Fornebu.

Mannen, som Dagbladet får opplyst er en norsk-iraker med norsk statsborgerskap, ble pågrepet og siktet etter straffelovens paragraf 147 c, bokstav c.

Den omfatter å gi opplæring i metoder eller teknikker som er særlig egnet for den som vil begå terrorhandlinger.

Ikke kjent av politiet Aker Solutions opplyser til Dagbladet seint mandag kveld at mannens aktivitet ble oppdaget via selskapets egne rutiner.

- Foranledningen er at vi gjennom våre kontrollrutiner avdekket at vedkommende har brutt selskapets interne retningslinjer. På grunn av sakens natur, meldte vi det til politiet. Dette er både en politisak og en personalsak, så jeg ønsker ikke å kommentere ytterligere, sier kommunikasjonssjef i Aker Solutions, Bunny Nooryani, til Dagbladet.

49-åringen fra Irak med norsk statsborgerskap har ikke vært blant de som PST har fulgt nøye med. Mannen skal da ha gått under radaren til sikkerhetspolitiet.

Mannen, som har bodd i Norge i mange år, skal ikke ha tilknytning til den ekstreme islamistiske gruppa Profetens Ummah, hvor flere kjente islamister har tilhold.

Mannen har høyere utdannelse, og har etter det Dagbladet kjenner til, en ingeniørstilling i selskapet.

- Vi ønsker ikke å kommentere mannens ansettelsesforhold, sier Nooryani i Aker Solutions.

Mannen ble i går kveld avhørt på Sandvika politistasjon. Han nekter straffskyld.

- Min klient stiller seg avvisende til at han har gjort noe straffbart, og har svart åpent på de spørsmål han har fått i avhør. Han er også åpen for å svare på ytterligere spørsmål, sier advokatfullmektig Bjørn André Gulstad, som sammen med Brynjar Meling forsvarer mannen, til Aftenposten.

Tatt beslag Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gikk klokka 13.00 i går ettermiddag til aksjon mot Aker Solutions kontorer på Fornebu utenfor Oslo.

Dagbladet får bekreftet at det ble ransaket både på mannens arbeidsplass og hjemme hos ham. PST skal ha gjort beslag under razziaen. Disse beslagene vil bli undersøkt av PSTs spesialister.

- Ekstreme nettsider Politiadvokat Signe Aalling i PST vil ikke kommentere om saken har forbindelse til borgerkrigen i Syria eller ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

- Jeg kan ikke kommentere det, utover at informasjonen det er snakk om, skal være særlig egnet for den som vil begå terrorhandlinger eller voldelige anslag, sier Aalling til NTB.

FORSVARER: Brynjar Meling forsvarer den 49-årige norsk irakeren. Mannen satt fortsatt i avhør da Dagbladet gikk i trykken seint i går kveld. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet
FORSVARER: Brynjar Meling forsvarer den 49-årige norsk irakeren. Mannen satt fortsatt i avhør da Dagbladet gikk i trykken seint i går kveld. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet Vis mer

Etter det VG får opplyst, er det mannens aktivitet på ekstreme nettsider som skal være det som fikk alarmen til å gå hos det internasjonale oljeserviceselskapet. Kommunikasjonssjef Nooryani ønsker ikke å kommentere disse opplysningene.

PST ville mandag verken fortelle hvordan de ble kjent med saken eller om han er tidligere straffedømt, men fortalte at etterforskning av saken nylig ble oppstartet.

Strafferammen for siktelsen er seks års fengsel.

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politioverbetjent Geir Øvstedal i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).
Foto: Bjørn Langsem
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politioverbetjent Geir Øvstedal i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Bjørn Langsem Vis mer