BODDE BAK DENNE DØRA: Fire passbilder som PST fant hjemme hos Davud viste den terroretterlyste, al-Qaida-sympatiserende briten Ibrahim Adam med forskjellige utseende-justeringer på hvert bilde. Foto: Truls Brekke
BODDE BAK DENNE DØRA: Fire passbilder som PST fant hjemme hos Davud viste den terroretterlyste, al-Qaida-sympatiserende briten Ibrahim Adam med forskjellige utseende-justeringer på hvert bilde. Foto: Truls BrekkeVis mer

Terrorsiktet peker på mystisk mann i Tyrkia

Mikael Davud (39) hevder han fikk bilder av terroretterlyst brite fra Tyrkia. PST vil be om avhør i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste planlegger bevisopptak i Tyrkia for å få ny ammunisjon mot de siktede i terrorsaken i Norge.
Særlig én bestemt person, en foreløpig mystisk utlending som skal ha overlevert bilder til den påståtte hovedmannen Mikael Davud , framheves nå som interessant, etter det Dagbladet får opplyst.

- Jeg har forstått det slik at det kan bli aktuelt for PST å sikre seg vitneavhør av utenlandske borgere, men kan på grunn av taushetsplikten ikke gå inn på hva som er sagt i avhør eller andre detaljer, sier advokat Carl Rieber-Mohn til Dagbladet.

Han vil heller ikke svare på hvordan Davud stiller seg til eventuelle PST-initierte avhør av 39-åringens internasjonale kontakter.

- Tyrkisk avhør Dagbladet har tidligere skrevet at Davud var på en lengre reise til Tyrkia i 2009. Det var etter denne reisen at medsiktede David Jakobsen - som seinere ble PSTs informant - i økende grad reagerte på Davuds oppførsel knyttet til radikal islam. Da 39-åringen etterhvert skal ha bedt Jakobsen ordne et falskt pass, gikk sistnevnte til politiet.

Fire passbilder som PST fant hjemme hos Davud viste den terroretterlyste, al-Qaida-sympatiserende briten Ibrahim Adam med forskjellige utseende-justeringer på hvert bilde. Adam er ennå på rømmen, og PST frykter han var på vei til Norge. Davud  har oppgitt at dette helt sentrale passfoto-arket dukket opp under en Tyrkia-reise.

I avhør skal 39-åringen ha fortalt at en ukjent mann oppsøkte ham i Istanbul og ga ham passfotoene, noe 39-åringen godtok å oppbevare som en uskyldig tjeneste. Da Davud kom hjem til Norge, fortalte han ifølge siktede Jakobsen at han hadde havnet i trøbbel med tyrkisk politi og at han hadde blitt avhørt der, men uiguren skal ikke ha utdypet hva problemene med myndighetene bestod i.

Oslomannen stiller seg ennå helt uforstående til PSTs anklager om planlegging av bombeangrep på norsk jord sammen med to andre menn.

- Slik jeg oppfatter det har han ikke innrømmet at passbilder eller noe annet kan knytte ham verken til personer eller organisasjoner som driver med terrorvirksomhet, sier forsvarer Rieber-Mohn.

Kona avhørt Også Davuds kone har blitt avhørt flere ganger av PST. Hun har, med passet sitt som huskeliste, blitt spurt igjen og igjen om både sine egne utenlandsreiser og personer ektemannen skal ha vært i kontakt med i blant annet Tyrkia.

PST vil ikke bekrefte at bevisopptak i Tyrkia eller andre land er på trappene.

- Avhør av mistenkte og vitner er aktuelle etterforskningsskritt i forbindelse med det videre arbeidet i denne saken, men utover det vil jeg ikke kommentere dette, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

Det var i går planlagt et nytt avhør av Mikael Davud, men han nekter å forklare seg til PST før han får en jevnlig leveranse halal-mat til Ila fengsel. Samtidig har PST bedt om full isolasjon av alle de tre siktede i hele den fire uker lange fengslingsperioden, noe Oslo tingrett vil ta stilling til på mandag.

TERRORJAGET: Ibrahim Adam er på flukt fra britisk politi. Foto: Reuters/Scanpix
TERRORJAGET: Ibrahim Adam er på flukt fra britisk politi. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer