MUSLIMSK LEDER: Siktede Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak (37) avbildet i 2002, da han var styreleder ved Førde islamske senter. Foto: Olav Øygard/FIRDA
MUSLIMSK LEDER: Siktede Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak (37) avbildet i 2002, da han var styreleder ved Førde islamske senter. Foto: Olav Øygard/FIRDAVis mer

Terrorsiktet sendte kjærlighetserklæringer hjem til familien

Shawan Sadek Saeed Bujak (37) var opptatt av å videreformidle informasjon til familien i sitt første møte med forsvareren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):Arvid Sjødin, forsvareren til den terrorsiktede 37-åringen som fortsatt sitter fenglset i Tyskland, har for første gang snakket med sin klient i dag.

- Det første han sier til meg er at han ikke forstår siktelsen, fordi han ikke har gjort noe galt de 11 årene han har vært i Norge. Terror var grunnen til at han flyktet fra Irak. Han har ingenting med dette å gjøre, og virker svært overrasket, sier Sjødin til Dagbladet.

Han forteller videre at Bujak var veldig opptatt av familien i deres første samtale.

- Det var viktig for han å formidle beskjeder til familien. Det var mange kjærlighetserklæringer, og at han ønsker å komme tilbake til Norge så fort som mulig.  

•Les om pågripelsen her.
- Sjokk  - Kjenner han de to andre siktede i saken?

- Jeg har ikke spurt han om verken det, rust på biler eller noen annet. Det virker som dette har kommet som et sjokk på han.

Den 37 år gamle irakeren er fra kurdernes hovedstad Arbil. Han har flyttet mye rundt på Østlandet, og bor nå i ei boligblokk på Grefsen i Oslo med familien.

Egen privat moské Naboene beskriver en rolig mann som jobbet hardt — men ofte om natta.

Samtidig var religion et viktig element i Bujaks liv, og naboer forklarer at de svært sjelden så kona og barna alene utendørs. I et hus i Førde, der Bujak tidligere bodde, forteller flere kilder at han hadde en privat moské inne i boligen.  

Han var i 2002 styreleder ved Førde islamske senter.  

- Han var en respektert muslimsk leder i lokalsamfunnet, og stilte opp, sier en nær, kurdisk venn.

- Han tok meg inn i sitt hjem da jeg var uten bolig.