Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorsiktet truet av kriminelle

Tømte konto til millionær for å betale spillegjeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I en fersk dom fra Oslo tingrett blir den terrorsiktede 26-åringen dømt til 200 timers samfunnstraff for bedrageriet.

Da 26-åringen 29. august i år forsøkte å ta ut en halv million kroner fra millionæren Kenneth Sandvolds konto i DnB Nor, hadde han allerede i flere uker vært under overvåking av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for sin rolle i terrorsaken som ble rullet opp i høst.

I bedragerisaken han nå er dømt for, forklarte både 26-åringen og hans 34 år gamle medtiltalte at de var blitt presset til bedrageriet av et kriminelt miljø. 26-åringen forklarte at han spilte kortspill og hadde fått gjeld til flere ulovlige spilleklubber i Oslo. Han skal ha fått flere trusler om vold mot ham selv og sin familie om han ikke gjorde opp gjelden til sjefen for spilleklubben.

- Han gir klart uttrykk for at dette var noe han oppfattet som høyst reellt, og som bekymret ham dypt. Dette var et miljø som han hadde all grunn til å ta alvorlig, sier forsvarer Ketil Magnus Berg til Dagbladet.no.

- Kan spillegjelden ha vært bakgrunnen for at han tre uker tidligere planla ran mot en Bunnpris-butikk?

- Det ønsker ikke jeg å gå inn på nå.

Avlyttet

8. august, bare tre uker før bedrageriforsøket, ble 26-åringen avlyttet da han satt i samme bil som den hovedsiktede 29-åringen i terrorsaken. Det er denne samtalen som er politiets viktigste bevis i terrorsaken.

KJÆREMÅLET FORKASTET: Morten Furuholmen forsvarer 26-åringen i terrorsaken. I dag fikk han kjæremålet forkastet i terrorsaken. Foto: BJØRN LANGSEM
KJÆREMÅLET FORKASTET: Morten Furuholmen forsvarer 26-åringen i terrorsaken. I dag fikk han kjæremålet forkastet i terrorsaken. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Politiet mener at samtalen mellom mennene viser at de to snakker detaljert om hvordan de skulle utføre et attentat - blant annet knyttet til kasting av håndgranater mot ambassader i Oslo.

Selv har 26-åringen hevdet, som Dagbladet.no skrev 22. september, at en Bunnpris-butikk i Parkveien var målet for kjøreturen. På politiets lydbåndopptak går det ifølge Dagbladet.nos kilder fram at både butikkens alarmsystem og mulige fluktruter blir diskutert. Også fargeampuller ble omtalt i samtalen. Politiet erkjenner nå at deler av samtalen faktisk handler om ransplaner av en Bunnprisbutikk, skriver VG i dag.

Samfunnstraff

«Tiltalte hadde ikke penger og fikk dermed mulighet til å bli kvitt gjelden ved å bli med på bedrageri,» heter det i dommen i bedragerisaken.

26-åringen er ikke tidligere dømt for alvorlige straffbare forhold. Retten valgte derfor å idømme ham samfunnstraff.

«Han har omfattende forsørgeransvar og skal på nytt bli far i februar. Dette taler for at han bør gis en sjanse til å sone sin straff gjennom samfunnsstraff,» skriver tingrettsdommer Liv Synnøve Taraldsrud dommen.

Aktor hadde krevd 210 timers samfunnsstraff for 26-åringen, og hadde ingen innvendinger på straffutmålingen. 

I dag forkastet Borgarting lagmannsrett de to kjæremålene som ble satt fram etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett for en uke siden. Dermed må alle de fire terrorsiktede bli sittende i varetekt fram til 17. november.